9.5 C
Província de Tarragona
Diumenge, desembre 3, 2023

Les urnes condemnen el 155

Alejandro Fernández en una intervenció al Parlament davant els mitjans de comunicació. Una imatge que no es repetirà.

En un context de màxima adversitat, en unes eleccions convocades amb molts elements d’anormalitat i desigualtat i amb la màxima participació de la història (82%), el món independentista supera els dos milions de vots i reté el 47,5% del suport dels electors catalans. Ratifica així els resultats del 2015 i manté la majoria absoluta al Parlament.

 

En un context de presó, exili, intervenció de l’autonomia, usurpació de les institucions i setge a drets i llibertats fonamentals, les urnes han condemnat el 155 que representen el PP, el PSOE i Ciutadans. Els que van votar ‘independència’ l’1 d’octubre ho han tornat a fer (i una mica més) el 21 de desembre.

ELS INDEPENDENTISTES SUPEREN ELS DOS MILIONS DE VOTS I RATIFIQUEN LA MAJORIA ABSOLUTA

Arrimadas guanya les eleccions perquè concentra el vot útil a canvi d’enfonsar Rajoy, però els unionistes no han estat capaços de sumar una majoria alternativa. Tot continua igual. Els blocs es ratifiquen. Els independentistes superen en gairebé 200.000 vots els constitucionalistes. Enmig, els comuns, que perden pistonada. Globlalment, 78 diputats són partidaris del referèndum.

El problema catalán  es manté amb força, tot i la victòria en vots i escons del partit que va néixer fa onze anys contra el català i la immersió lingüística, base històrica d’un ampli consens social. Val la pena recordar els orígens de Ciutadans a tots aquells que li han donat suport aquest dijous. Ells van ser els primers que van trencar la unitat en temes bàsics de país.

ALEJANDRO FERNÁNDEZ ES QUEDA SENSE ESCÒ EN UNA PATACADA HISTÒRICA DEL PARTIT POPULAR

L’unionisme viu avui una cura d’humilitat. Amb una participació rècord -sis punts més que el 2015-, i mobilitzant tots els seus electors, no han pogut “escapçar” i “desinfectar” l’independentisme. La realitat, s’ha constatat, és molt més complexa. Els catalans, almenys els sobiranistes, han demostrat obstinadament que aquest és un conflicte polític que necessita solucions polítiques i mètodes democràtics.

 

Menció a banda pel PP i Tarragona. Alejandro Fernández pateix una patacada monumental i es queda sense escó. Un malson pel polític tarragoní que no entrava, de cap manera, en les seves anàlisis. Un PP extraparlamentari a la demarcació és un fet mai vist. L’estrella de l’Alejandro s’estavella.

 

El cas del polític tarragoní representa molt bé el veredicte de les urnes: el PP no treu profit del 155 i s’enfonsa en favor de Ciutadans, però l’unionisme es veu impotent per donar-li la volta a la truita.

 

I una paradoxa local: s’apaga l’estrella blava del PP a la ciutat (que governa amb Ballesteros) i s’il·lumina l’estrella taronja de Cs (a l’oposició). Però, tranquils, a l’ajuntament res no canviarà.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here