23.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

El bar Tòful recupera “els de sempre”

Els germans Txema i Tòful Solichero i el fill del Txema a la barra del seu bar. Foto: David Oliete.

Hi ha negocis amb caràcter, ja sigui per l’espai, pel producte que ofereixen o per qui els gestiona. A Tarragona d’aquests n’hi ha uns quants –cada cop menys–, però un d’aquests té el privilegi de poder dir que és dels bars més antics de la ciutat. El Tòful forma part de l’imaginari col·lectiu dels tarragonins des de fa setanta anys.

 

La plaça del Fòrum, a la Part Alta, no seria la mateixa sense aquest local, que ara, després de prop de deu anys de parèntesi, torna a les mans dels qui el van veure néixer. A la porta, dies abans d’obrir novament al públic, s’hi podia llegir un gran cartell amb la frase “Tornen els de sempre”, tota una declaració d’intencions.

 

I que tornin els de sempre vol dir que torna l’essència de l’avi Tòful, Cristòfol Solichero Gras, que l’any 1947 va obrir aquest mític establiment en una plaça on llavors pràcticament no hi havia cap negoci, amb el nom de Bar Fòrum i el lema promocional Productos símbolo de calidad.

L’ESTABLIMENT VA NÉIXER EL 1947 I ARA LA FAMÍLIA SOLICHERO S’HI TORNA A POSAR DARRERE LA BARRA

El Tòful és un clàssic per a molts tarragonins. Una referència. Un bar per anar-hi a fer esmorzars de forquilla i ganivet que gairebé se solapen amb el vermut i el dinar. Lloc de trobada del Seguici festiu, de les colles castelleres i de les entitats de la Part Alta, el Tòful ha estat sempre un santuari del tarragonisme en estat pur.

 

“El nostre pare no va participar mai al Seguici, però sempre hi va col·laborar, i es va guanyar la seva estima i la seva confiança”, explica Tòful Solichero, un dels fills que s’ha decidit a recuperar el negoci. “Els diumenges a la barra del bar hi havia fins a tres files de gent demanant el vermut”, recorda el Txema, germà del Tòful, que també està al capdavant del nou negoci, juntament amb el seu fill, del mateix nom.

 

La trobada amb tots tres per fer aquest reportatge es produeix quan encara no han obert de nou les portes. Ocupem una de les taules del local i, mentre xerrem, de fons s’escolta l’anar i venir dels operaris, que estan deixant-ho tot a punt per a la reestrena imminent. Tots tres familiars no hi entraven des que van deixar l’establiment el 2008. Quan recordem els inicis d’aquesta llarga història, els ulls i les veus se’ls omplen de nostàlgia.

(…)

Així arrenca el reportatge que publiquem íntegrament al número 27 del FET a TARRAGONA i que inclou un àlbum d’imatges històriques del bar Tòful cedides per la família.

 

La revista la podeu comprar a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, LLIBRERIA LA CAPONA, CAL MATIAS (Serrallo) i QUIOSC EL MIRACLE (Via Augusta, 8).

 

Si encara no ets subscriptor del FET, aprofita ara la publicació del número 27 de la revista, amb un munt de continguts interessants i reportatges fotogràfics de Tarragona. Fes-te del FET clicant aquí.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here