11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Qui ha elaborat el programa cultural de Tarragona 2018?

Edipo Rey, una producció del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida. Foto del propi festival.

Qui ha elaborat el Programa Cultural dels Jocs Mediterranis que s’ha presentat aquesta setmana si no hi ha ningú treballant-hi ara? Agafant el fil de l’article que vaig publicar al gener, aquí al FET, titulat ‘L’Estat s’apropia dels Jocs’, avui les preguntes que formulava en aquell moment es multipliquen. La falta de planificació, pressupost i voluntat política és tan gran que l’Ajuntament ha presentat en solitari i a través d’una nota de premsa i unes breus declaracions un suposat programa ambiciós que, teòricament, havia de ser tant o més important que la pròpia cita esportiva.

 

Incomprensiblement, i enmig de les discrepàncies internes entre socialistes, el projecte cultural de Tarragona 2018 ha passat a mans del PP, i el primer tinent d’alcalde José Luis Martín n’ha cedit les competències a la regidora d’Esports, Elisa Vedrina. S’acaba de refermar així el que ja deia fa un mes i mig: el govern espanyol -que havia provocat l’ajornament dels Jocs un any per incompareixença econòmica- en tindrà ara tot el protagonisme. Via ministerio de Cultura i via regidors populars al consistori. Amb els socialistes mirant a l’Anella Mediterrània i amb el govern de Catalunya suspès.

EL PROJECTE, PRESENTAT ARA DES DE L’ÀREA D’ESPORTS, ESTÀ ELABORAT PER TÈCNICS DE CULTURA

Això a nivell polític. Però en un esglaó tècnic, el programa ara presentat és pràcticament una còpia del que es va elaborar des de Cultura a finals d’any per encàrrec de la regidora Begoña Floría i que va ser rebutjat pels responsables polítics de Tarragona 2018 (Javier Villamayor). En dos mesos no s’ha fet res de nou, perquè no hi ha ningú que se n’encarregui, i el projecte ara és cosa del PP. Però, hi ha o hi haurà algun tècnic que coordini i gestioni el programa cultural? Hi ha o hi haurà alguna partida pressupostària?

SENSE PLANIFICACIÓ NI PRESSUPOST, EL PROGRAMA INTENTA OFERIR UN RELAT DE LES ACTIVITATS JA HABITUALS

El relat preparat des de l’àrea de Cultura i ara explicat per l’àrea d’Esports ens parla dels corrents del Mediterrani (per cert, apunt lingüístic: ‘corrent’ és un substantiu masculí i mai femení, com s’apunta a la nota de premsa).  Corrent d’història, d’espectacles, d’exposicions, de tradicions, de pensament… Un fil conductor prou ben argumentat per mirar de coordinar i posar en valor les diferents propostes culturals d’aquest 2018 a Tarragona i les localitats seus dels Jocs.

EL MINISTERIO OMPLE EL BUIT DEIXAT PER TARRAGONA, QUE PERD UNA OPORTUNITAT DE PROJECCIÓ EXTERIOR

És una llàstima, però Tarragona perd una altra oportunitat de fer un veritable salt endavant en la seva projecció cultural al país i al conjunt d’estats de les dues  ribes del Mediterrani. I no és responsabilitat dels tècnics i/o dels gestors culturals. A última hora i sense planificació ni visió global, poca cosa més es podia fer que contactar amb les seus (ningú ho havia fet un seguiment de les seves propostes) i donar relat i un mínim de coherència a la llista d’activitats que ja formen part del calendari habitual.

 

La incompetència i el buit polític que deixa Tarragona l’omple el ministerio de Cultura amb dues produccions del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida o una exposició  sobre Miguel de Cervantes, produïda per Acción Cultural Española (AC/E) i el Instituto Cervantes. Tot, com podeu veure, amb un profund accent tarragoní. Sort que, almenys, el Port produirà una gran exposició sobre els castells i Tarragona que s’inaugurarà just abans dels Jocs.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here