28.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 24, 2022

Instruccions per pujar les escales mecàniques del carrer del Vapor

Escales mecàniques del carrer del Vapor. Foto: Enric Garcia Jardí.

 

Ningú no deu haver deixat d’observar que, amb freqüència, les escales mecàniques del carrer del Vapor, de la plaça dels Carros i del Palau Firal s’espatllen. Des que vaig començar a utilitzar diàriament les primeres, bo i pensant que m’estalviaria part de les pujades d’una ciutat bonica però costeruda, he acabat enfortint la musculatura de les extremitats inferiors. Qui no es consola és perquè no vol, però no es tracta d’això. Cada avaria, a més a més, se sol perllongar durant dies.

 

Instruccions
.

Les escales mecàniques del carrer del Vapor consten de tres trams, cadascun dels quals està format per una escala de pujada i una altra de baixada, ambdues paral·leles. A la part superior de les antigues «Cent escales», al carrer del doctor Zamenhof, un mirador ofereix unes vistes de la Part Baixa i de les instal·lacions del Port de Tarragona. A la part inferior, en canvi, al carrer del Vapor, a mà esquerra es topa amb l’edifici de la Chartreuse, i a mà dreta, amb un supermercat. Les escales pretenen salvar un desnivell d’una vintena de metres.

Si es té la xamba de trobar tots els trams en ple rendiment, ascendir o descendir les escales mecàniques és prou senzill. Tan sols cal acostar-s’hi de cara, col·locar un primer peu en un dels graons, i tot seguit, amb un impuls subtil, incorporar-hi l’altre peu, si pot ser, de tal manera que quedi a la mateixa altura que el primer. Aquests dos moviments s’han de portar a terme amb celeritat, perquè les escales, en cas que funcionin, es mouen contínuament. Després, el sistema mecanitzat de les escales, en funció del sentit de circulació, condueix l’usuari cap amunt o cap avall sense que hagi de fer cap mena d’esforç. Entre els diferents trams, abans d’incorporar-se a les següents escales, s’ha de completar un breu recorregut caminant, d’unes sis o set passes, aproximadament.

Si quan s’arriba a les escales mecàniques del carrer del Vapor algun dels trams no funciona, en primer lloc, es recomana no fer cara de sorprès: els veïns de la zona poden garantir que es tracta d’una afectació habitual. En segon lloc, si les cames ho permeten, existeix l’opció de pujar o baixar per unes escales tradicionals adjacents brutíssimes, on hi predomina un paisatge de burilles i ampolles de vidre buides. També es pot pujar per les escales mecàniques, bastant altes, fent servir la força física (per a més informació, es recomana la lectura «Instrucciones para subir una escalera», de Júlio Cortázar). En qualsevol cas, les persones amb mobilitat reduïda ho tenen magre, perquè al final no es va instal·lar cap ascensor a la zona. Aquestes coses passen, a la nostra entranyable smart city.

 

Seguiment exhaustiu del funcionament de les escales mecàniques
.

Empesos pel silenci institucional, els Tuitaires Tarragonins van engegar, a començaments d’aquest 2018, i gràcies a la informació facilitada pels usuaris, un seguiment exhaustiu del funcionament dels diversos trams de les escales mecàniques de Tarragona. Heus aquí els resultats de febrer:

Plaça dels Carros: mai no van arribar a funcionar les quatre escales a la vegada.

Palau Firal: els dies 20, 21, 22 i 23 de febrer van fallar en algun dels trams.

Carrer del Vapor: els dies 19, 20, 26, 27 i 28 de febrer van fallar en algun dels trams. A començaments de març les afectacions van prosseguir.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Sóc usuària de les escales del carrer Vapor. Els primers anys van funcionar força bé, però des de fa aproximadament un any la cosa ha degenerat molt. Tinc nens petits i porto cotxet. Un drama.

    Pel que fa a les escales de la Plaça dels Carros, és VER-GO-NYÓS. Mai dels mais han funcionat totes les escales. El més normal és que no en funcioni cap. L’ascensor és inutilitzable. La pudor de pixum és insoportable.

  2. Que esperaveu d’aquest ajuntament ?
    No tenen la minima cultura del manteniment. Solament tenen la cultura de l a cutreria !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here