15.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Aurelio Tubilla i els valors de l’esport a Sant Salvador

Aurelio Tubilla, ensenyant a jugar a escacs a nens del col·legi de Sant Salvador. Foto: David Oliete.

Poc després de les tres de la tarda, l’ambient es comença a animar al Col·legi Públic de Sant Salvador. A mesura que s’acosta l’hora del timbre, el ventall multicultural es fa més que evident a tocar de la porta, on desenes de mares –i algun pare– venen a recollir la canalla. Però no hi són tots. Al fons del pati s’intueix una silueta paternal que gestiona prop de vint joves i adolescents.

 

Aurelio Tubilla és un dels fundadors del Tarragona Handbol Club, entitat que celebra el trentè aniversari. Amb seixanta-un anys i prejubilat a la força, destina totes les hores que pot als menuts. “L’Aurelio els fa handbol, l’Aurelio els fa escacs, l’Aurelio els fa tenis taula…”, repassa gairebé en to de confidència Abdelhak El Hakr, conegut per tots com Abdul, també entrenador del club. S’oblida d’afegir que l’Aurelio també ve al centre tres matins per setmana a fer reforç de matemàtiques.

 

“Si no fos per aquestes activitats, tots aquests petits no tindrien cap altra alternativa al sortir de l’escola”, explica Tubilla amb veu greu i serena. “Estarien condemnats a quedar-se a casa veient la televisió”, lamenta mentre els supervisa amb mirada dolça. Al pati de l’escola, sota un porxo, l’ambient és d’alegria, de puresa. “Integrar és normalitzar, integrar és respectar”, afegeix. Es poden sentir accents marroquins, nigerians o romanesos en pocs metres quadrats.

FUNDADOR DEL TARRAGONA HANDBOL CLUB, TUBILLA AJUDA NENS DEL BARRI A SUPERAR BARRERES

El nom de Tubilla va estretament vinculat al de l’esport inclusiu a Sant Salvador des dels inicis del club, i ha anat avançant amb un accent solidari molt especial. “El primer marroquí que va entrar al club va ser el meu fill, fa quinze anys”, presenta l’Abdul, sempre somrient. “Va ser el primer de molts, i gràcies a ell vam experimentar l’alegria que suposa poder ajudar algú a formar part d’un nou col·lectiu”, remarca l’Aurelio. Quan el jove Achraf va començar a fer els primers bots de pilota al barri, encara no tenia vuit anys; ara en té vint-i-quatre, i d’aquí unes setmanes es casarà al Marroc.

 

“L’Achraf va haver de suportar les mirades incòmodes de l’època, per desgràcia habituals, però vam trencar moltíssimes barreres junts”, repassa el cofundador del club. Sembla que parli del seu fill. “El col·lectiu musulmà s’ha anat obrint de mica en mica, i ha anat perdent la por a fer una passa endavant gràcies a l’handbol i l’esport inclusiu”, raona l’Aurelio. Fa una pausa reflexiva i s’apuja la cremallera de la dessuadora blava. “Amb els anys hem aprofundit molt més”, sentencia.

(…)

Així comença el reportatge ‘Valors rodons’ que publiquem íntegrament al número 28 de la revista FET a TARRAGONA. Aquest és un dels molts continguts socials i culturals de la ciutat que formen part de la publicació que ha sortit fa pocs dies al carrer.

 

La revista la podeu trobar a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, LLIBRERIA LA CAPONA, CAL MATIAS (Serrallo) i QUIOSC EL MIRACLE (Via Augusta, 8).

 

Si voleu rebre còmodament la revista a casa, fes-te subscriptor del FET: ajuda un projecte periodístic local de qualitat i participa en activitats culturals exclusives i gratuïtes. Fes-te ara i aquí amic/amiga del FET a TARRAGONA.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here