21.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

Una orquestra en expansió

Tomàs Grau, dirigint l’Orquestra Simfònica Camera Musicae en un concert recent al Teatre Tarragona. Foto: David Oliete.

Des que es va estrenar amb Bastià i Bastiana, una òpera de joventut de Mozart, han passat dotze anys i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae ha experimentat una profunda transformació. Nascuda al territori i arrelada a Tarragona, l’OCM és una rara avis que ha crescut en temps de crisi i es fa sentir i respectar arreu del país.

 

“És molt bonic, treballar així. A vegades és difícil no deixar-se endur per l’emoció”. Tomàs Grau, el director titular de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, s’adreça amb aquestes paraules als músics que de mica en mica van recuperant el seu lloc a l’escenari. Les converses s’entrecreuen mentre alguns comencen a afinar els instruments.

 

Estan a punt de reprendre l’assaig, que es fa a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Aquesta no és la seu habitual de l’orquestra. Les oficines les té a la Marina Port Tarraco, i la majoria de produccions s’assagen a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. De fet, l’OCM n’és orquestra resident des de l’any 2009. Però en aquesta producció hi intervenen 64 músics i al Vendrell no hi caben.

 

LA SIMFÒNICA CAMERA MUSICAE, ARRELADA A TARRAGONA, PROGRAMA AQUESTA TEMPORADA 10 PRODUCCIONS

 

“No és ta-ta. És més aviat ddddaaa-dddddaaa. Ha de sonar tou, no oclusiu”. Les instruccions de Grau són detallistes. Sembla tenir al cap com vol que soni exactament cada passatge i no dubta a parar un cop i un altre per anar introduint matisos en la interpretació. Mentre parla es passa la mà pels cabells, que porta llargs i li cauen sobre les ulleres. Ara se centra en la secció de vents, i mentrestant els violins comenten la jugada en veu baixa i van fent anotacions amb llapis a les partitures.

 

La temporada actual de l’OCM inclou deu grans produccions simfòniques, que majoritàriament es podran veure tant al Teatre Tarragona com al Palau de la Música de Barcelona. Algunes també passejaran per altres teatres i auditoris del país.

TOMÀS GRAU VA IMPULSAR L’ORQUESTRA PER DINAMITZAR LA VIDA CULTURAL DEL TERRITORI

Ja fa sis anys que Camera Musicae compta amb programació pròpia a l’il·lustre auditori modernista de Domènech i Montaner, que, deixant al marge l’empremta fantasmagòrica de Millet, és un dels espais més estimats i reconeguts pels melòmans catalans. Vaja, que no hi actua tothom qui vol.

 

La col·laboració amb el Teatre Tarragona és un mica més recent. Va començar fa cinc temporades i sembla que ja està plenament consolidada. “Ja portem dos plens absoluts”, afirma Tomàs Grau. “El primer va ser el de l’Ainhoa Arteta i el segon el de la banda sonora de Star Wars”.

 

Grau és el director artístic de l’Orquestra Camera Musicae, però no va començar sol aquesta aventura. Ell, fill de Barcelona, va fer cap al Camp de Tarragona, després d’haver-se enamorat d’una mig canongina, mig vila-secana. Aquí va conèixer David Molina, i junts van decidir que calia fer alguna cosa per dinamitzar la vida cultural al territori. “Jo soc de Gràcia i estava acostumat a la intensa activitat cultural del barri”, explica. “Quan ens vam plantejar el projecte ja existien l’Orquestra de Cambra de Vila-seca, que sortia poc del poble, i la Camerata XXI, que sobretot tocava a Tarragona, Reus i el Vendrell. La nostra voluntat era donar servei a tot el territori, que tots els pobles poguessin tenir un bon concert almenys un cop l’any”.

(…)

Subscriu-te al FET

 

Aquest és un fragment del reportatge dedicat a l’Orquestra Simfònica Camera Musicae que publiquem íntegrament al número 28 de la revista FET a TARRAGONA.

 

La revista la podeu trobar a LLIBRERIA LA CAPONA, LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, CAL MATIAS (Serrallo) i QUIOSC EL MIRACLE (Via Augusta, 8).

 

Aprofita la publicació del número 28 per fer-te subscriptor del FET: et portarem la revista a casa i podràs gaudir d’activitats culturals i entrades per a espectacles de música i teatre. Subscriu-te al FET aquí per només 30 € l’any i dona suport al bon periodisme de Tarragona.

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here