29.7 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Joan Rioné, contador d’històries

Joan Rioné, en un taller preparant noves activitats culturals. Foto: David Oliete.

Editor, actor, gestor cultural, productor, professor de teatre, escriptor, guionista, escenògraf, titellaire…, a més d’historiador de l’art. El tarragoní Joan Rioné és tot això, i probablement moltes coses més, però no li agrada definir-se amb una sola paraula. Ell diu que fa “coses culturals” de quilòmetre zero, i ho ha convertit en la seva forma de vida.

 

El teatre d’objectes per a públic familiar amb Genovesa Narratives Teatrals, l’editorial Piscina, un petit oceà i la docència. Actualment, aquestes són les tres principals facetes a què es dedica Joan Rioné, però el punt de partida de tot plegat és Putxinel·lis Tarambana, una petita companyia de titelles que va crear amb un grup d’amics “amb la il·lusió romàntica d’anar pels pobles explicant històries”, recorda.

LES SEVES PRINCIPALS OCUPACIONS SÓN ARA UNA PRODUCTORA TEATRAL, UNA EDITORIAL I LA DOCÈNCIA

Una evolució d’aquesta companyia és Genovesa, amb la qual dona vida a espectacles dirigits a un públic multigeneracional, la qual cosa li permet una “gran llibertat de creació, barrejar realitat i ficció, tocs de màgia…”. Remarca que li agrada fugir dels tòpics infantils i oferir propostes que puguin enganxar tothom, amb picades d’ullet per als adults. “Moltes vegades un sol nen va a veure un espectacle amb els pares, els avis, els tiets…, i hi ha més adults que infants!”.

 

Amb Piscina, un petit oceà publica contes il·lustrats també per a públic familiar. Un projecte amb un marcat segell tarragoní i visualment cuidat fins a l’últim detall, amb dissenyadors, il·lustradors i correctors d’aquí i materialitzat en una impremta local. Així, treballa braç a braç amb Joana Pijama, Joan Camises, Joan Calçotets o Joana Corbata, que hi posen els textos, i Anduluplandu, Armand, Júlio Aliau o Marta Contreras, que hi posen les il·lustracions.

 

L’últim que ha vist la llum és Mapa de ciutats somiades, en el qual els més petits prenen la paraula per analitzar com són les seves ciutats i com els agradaria que fossin. Són publicacions cuinades a foc lent, una tasca gens fàcil, reconeix: “Vaig estalviant amb els projectes teatrals i quan tinc calaix trec un llibre”. Però Piscina i Genovesa són dues branques que creixen ben paral·leles, perquè els contes tenen la seva versió com a espectacle teatral.

(…)

Així arrenca aquest reportatge dedicat a la trajectòria professional de Joan Rioné que publiquem íntegrament al número 28 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a Llibreria de la Rambla, Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

Si us voleu fer subscriptors del FET i afegir-vos a la comunitat que ja formen 600 amics i amigues de la revista, cliqueu aquí. Rebreu la revista còmodament a casa i gaudireu d’activitats culturals exclusives i entrades per a espectacles de música i teatre.

Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here