17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

El mercadet, ni a la Rambla ni a Corsini

Aspecte actual de la plaça Corsini. Foto: Ricard Lahoz.

Ja sé que la meva proposta és inviable a curt termini i que l’Ajuntament de Tarragona no la pot assumir. Però tinc ganes d’expressar-la en públic i de compartir-la amb molts lectors, alguns dels quals potser hi estaran d’acord.

Ara que ja tenim inaugurada per les autoritats la plaça Corsini; ara que només falta instal·lar-hi la font i el mobiliari urbà; ara que hem deixat enrera una dècada d’obres i molèsties inacabables; ara que l’espai lluu amb tota la seva esplendor, amb l’edifici modernista del Mercat remodelat i unes terrasses plenes de vitalitat… Ara que recuperem una plaça referent del centre de Tarragona i que la gent ja se l’ha fet seva, correm el risc de malmetre-la en poc temps.

“CORREM EL RISC DE MALMETRE EN POC TEMPS LA PLAÇA DEL MERCAT ACABADA D’ESTRENAR”

Traslladar el mercadet ambulant de la Rambla a Corsini suposarà una agressió al nou paviment de la plaça de la qual ens penedirem aviat. Només cal veure com està avui la Rambla Nova en el tram del Banc d’Espanya i només cal recordar que els altres dos trams del passeig l’ajuntament els va asfaltar per acabar amb milers de rajoles trencades. Ara volem traslladar el problema a Corsini?

La Rambla Nova en un matí sense mercadet. Foto: Ricard Lahoz.

El mercadet no hauria d’haver estat més de 10 anys a la Rambla i ara no hauria de tornar a Corsini. Si aneu a mercats ambulants de molts pobles i ciutats de Catalunya, observareu que les parades s’instal·len al paviment de carrers i/o places, treient espai als cotxes i tallant el trànsit. En canvi, a Tarragona el mercadet (de dos dies a la setmana, per cert) treu espai als vianants: abans, ara i en el futur. Per què?

A TARRAGONA, EL MERCADET OCUPA L’ESPAI DELS VIANANTS I NO DELS COTXES

Ja deia al principi que la meva proposta no és viable, i reconec que no tinc una alternativa clara a l’actual emplaçament, però insisteixo en una reflexió: Tarragona no ha de seguir oferint una imatge lamentable dos dies a la setmana. Tan lamentable com la foto que tanca aquest article amb el monument als Herois de 1811 pràcticament invisible entre tota mena de calces i samarretes. Aquesta és la Tarragona Patrimoni Mundial que volem vendre i ensenyar?

Parades del mercat ambulant al costat dels Despullats. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

5 COMMENTS

 1. TOTALMENT D’ACORD, TAL I COM ESTA CONFORMAT AQUEST MERCAT I LA SEVA OFERTA REFLECTEIX UN ENDARRERIMENT EN LA CONCEPCIÓ URBANA, ESPECIALMENT QUAN S’UTILITZEN GRANS MITJANS COM A CAMIONS TENDA ETC.
  ES TAN SOLS UNA FONT D’INGRESSOS PER L’AJUNTAMENT, QUE UN COP MES NO VEU QUE “HI HAN ESTALVIS QUE FAN MALBÉ LES ESTOVALLES”.

 2. Els Mercadets ja estan be a Bonavista.
  Ni a la Rambla, ni a Corsini ni enlloc.
  De fet, les parades de “bragas a un euro” son patetiques fins i tot a Bonavista.
  “Patrimoni de la humanitat” o “Patrimoni de la Cutreria” ?

 3. Els marxants històricament formen part del teixit comercial Tarragoní d’ençà dels anys 40 fins a l’actualitat,donant un servei a la ciutat còmode i constant quan mes ho necessitava la seva ciutadania .Es cert que pateix una decadència que nomes pot ésser superada per una aposta de l’administració per exigir el tipus de mercat que es mereixen totes les parts implicades .
  Molts estudis comercials que s’han efectuat recentment,com per exemple el que impulsa l’Ajuntament de Cambrils demostren que els mercats al centre de les ciutats son una eina dinamitzadora pel comerç de proximitat ,es per aquest motiu que s’ha mantingut al centre durant tots aquests anys .
  Aixo no es incompatible amb l’esforç que s’hauria de fer per aconseguir una millor imatge i una oferta diversa i de qualitat que el converteixin en quelcom mes atractiu si escau.
  Aquesta implicació de l’administració per la millora ,s’ha demanat per part de l’associació de marxants de Tarragona en repetides ocasions,concretament a Espimsa i al regidor de torn .El cost d’aquesta acció la pagarien els mateixos marxants amb els pagaments trimestrals de mes 2000€ que actualment paguen moltes de les parades en concepte d’ocupació de via publica ,que multiplicat per 70 parades aprox tenim una xifra esgarrifadora.
  Mes de dos milions d’euros entren anualment a l’Ajuntament de Tarragona per l’activitat que produeixen els marxants als diferents mercats de la ciutat :
  Bonavista ,Torreforta ,Tarragona ,Sant Pere i Sant Pau,Sant Salvador……
  Amb aquest exemple la pregunta seria la següent :Estem disposats a que es deixin d’incloure aquests diners en els pressupostos municipals anuals ???
  Comencem per aqui i parlem-ne ,perque una cosa es la ciutat fantàstica i una altra la ciutat real ,on convergeixen diversos interessos d’una llarga llista de parts implicades ……..
  Aquest article no fa honor a la veritat donat que qualsevol persona que viatgi o hagi vist el programa Viajar pot constatar que a totes les ciutats importants del mon hi han grans mercats a l’aire lliure on el turista te casi la obligació de visitar.Es molt mes evident quan aquest mercat es troba dins de la cultura Mediterrània .
  Per tant m’assembla agosarada i poc sensible l’afirmació que en Ricard Lahoz fa en aquest desafortunat article que si hem de extreure quelcom positiu crec que podria ser la necessitat d’una intervenció urgent administrativa que garanteixi un mercat millorat i atractiu pel visitant de la gran Tarragona Patrimoni de la Humanitat .

  • Els marxants històricament formen part del teixit comercial Tarragoní d’ençà dels anys 40 D’AIXÓ EN FA 78 ANYS UNA ETERNITAT EN EL MON DEL COMERÇ fins a l’actualitat,donant un servei a la ciutat còmode i constant quan mes ho necessitava la seva ciutadania NO ES VERITAT .Es cert que pateix una decadència que nomes pot ésser superada per una aposta de l’administració per exigir el tipus de mercat que es mereixen totes les parts implicades LA SITUACIÓ ACTUAL ES QUELCOM MES QUE DECADENT, ES INADMISIBLE, AMB GRANS CAMIONS SOBRE LES ACERES, GRAN OCUPACIÓ, ETC..
   Molts estudis comercials que s’han efectuat recentment,com per exemple el que impulsa l’Ajuntament de Cambrils demostren que els mercats al centre de les ciutats son una eina dinamitzadora pel comerç de proximitat ,es per aquest motiu que s’ha mantingut al centre durant tots aquests anys . NOMS DE CIUTATS IMPORTANTS QUE TINGIN MERCATS D’AQUEST TIPUS EN EL CENTRE DE LES CIUTATS SALVATS ELS DE BROCANTERS I LLIBRES.
   Aixo no es incompatible amb l’esforç que s’hauria de fer per aconseguir una millor imatge i una oferta diversa i de qualitat que el converteixin en quelcom mes atractiu si escau.
   Aquesta implicació de l’administració per la millora ,s’ha demanat per part de l’associació de marxants de Tarragona en repetides ocasions,concretament a Espimsa i al regidor de torn .El cost d’aquesta acció la pagarien els mateixos marxants amb els pagaments trimestrals de mes 2000€ ES A DIR A MES A MES LA CIUTAT LA TE QUE FINANCIAR que actualment paguen moltes de les parades en concepte d’ocupació de via publica ,que multiplicat per 70 parades aprox tenim una xifra esgarrifadora. NO TANT SI CONTEM LES DESPESES QUE COMPORTA I ESTEM PARLANT TAN SOLS DEL DE LA RAMBLA/CORSINI
   Mes de dos milions d’euros entren anualment a l’Ajuntament de Tarragona per l’activitat que produeixen els marxants als diferents mercats de la ciutat :
   Bonavista ,Torreforta ,Tarragona ,Sant Pere i Sant Pau,Sant Salvador……ARA HO DIU EN ELS DIFERENTS MERCATS, AQUI TAN SOLS DISCUTIM SOBRE EL DE LA RAMBLA/CORSINI
   Amb aquest exemple la pregunta seria la següent :Estem disposats a que es deixin d’incloure aquests diners en els pressupostos municipals anuals ???ELS DE LA RAMBLA SI
   Comencem per aqui i parlem-ne ,perque una cosa es la ciutat fantàstica i una altra la ciutat real ,on convergeixen diversos interessos d’una llarga llista de parts implicades ……..
   Aquest article no fa honor a la veritat donat que qualsevol persona que viatgi o hagi vist el programa Viajar pot constatar que a totes les ciutats importants del mon hi han grans mercats a l’aire lliure on el turista te casi la obligació de visitar.Es molt mes evident quan aquest mercat es troba dins de la cultura Mediterrània . NO ES VERITAT, COM AQUEST I D’AQUEST ESTIL NO.
   Per tant m’assembla agosarada i poc sensible l’afirmació que en Ricard Lahoz fa en aquest desafortunat article que si hem de extreure quelcom positiu crec que podria ser la necessitat d’una intervenció urgent administrativa que garanteixi un mercat millorat i atractiu pel visitant de la gran Tarragona Patrimoni de la Humanitat . EN RICARD LAHOZ HA DIT EL QUE PENSA LA MAJORIA DE LA GEN DE TARRAGONA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here