15.6 C
Província de Tarragona
Divendres, març 15, 2024

Tarragona després del canvi a la Moncloa

Pedro Sánchez en una visita a l’Anella Mediterrània de Campclar amb l’alcalde Ballesteros. Foto: Diari de Tarragona.

El terratrèmol dels darrers dies a la política espanyola, esperonat per 36 dels 47 diputats catalans a Madrid, tindrà algun efecte a mig termini a la vida municipal de Tarragona? La moció de censura, que ha foragitat del poder Mariano Rajoy i el Partit Popular en una setmana intrèpida i al·lucinant, portarà canvis d’aquí uns mesos al saló de plens de la plaça de la Font?

 

A un any vista de les eleccions municipals, la caiguda de Rajoy i l’articulació d’una majoria parlamentària alternativa d’esquerres a Espanya -amb suports sobiranistes- obre nous escenaris en tots els àmbits de la vida política. D’entrada, suposa una alenada d’aire fresc i fer fora de l’executiu un partit condemnat per corrupció; i des de la perspectiva catalana simbolitza un càstig al Govern que va enviar la policia a reprimir l’1 d’Octubre i trenca internament el bloc del 155.

“EL TERRATRÈMOL POLÍTIC ESPANYOL TINDRÀ ALGUN EFECTE A MIG TERMINI AL PALAU DE LA PLAÇA DE LA FONT?”

A Tarragona, a pocs dies dels Jocs Mediterranis, res no canviarà de manera immediata. Però el nou escenari polític estatal pot permetre a Ballesteros, després de l’estiu, acordar sense traumes el trencament del pacte municipal amb el PP i buscar aliances alternatives a la seva esquerra: acords puntuals amb els quatre regidors d’Esquerra i amb Arga Sentís, representant d’Iniciativa.

 

Vaja, que Ballesteros podria recuperar l’esperit dels governs progressistes de llarga tradició municipal a Catalunya i que també es va plasmar durant set anys (2003-2010) a la Generalitat. Ho farà? Es fa difícil aventurar quina serà l’estratègia de l’alcalde. Al si del PSC tarragoní conviuen l’ànima més espanyolista que es manifesta amb Societat Civil Catalana i l’ànima dels sectors més esquerranosos i moderadament catalanistes que es troben incòmodes des de fa temps amb el pacte amb el PP.

“DESPRÉS DELS JOCS, BALLESTEROS PODRIA TRENCAR AMB EL PP I BUSCAR ACORDS PUNTUALS AMB ALTRES PARTITS”

Ballesteros, que amb tota probabilitat repetirà com a candidat a l’alcaldia, haurà de decidir si tanca el seu tercer mandat del bracet del PP (com ara volen fer els seus col·legues socialistes de Badalona, acompanyats de l’inefable Garcia Albiol) o amb un perfil més progressista, marcant una diferència clara amb Ciutadans, que poden ser els seus grans rivals el 2019.

 

De moment, ERC es posa de cara i ofereix mà estesa a Ballesteros per parlar dels pressupostos de l’any que ve i marcar un estil de partit de govern. Superats els Jocs -un tema clau de forta discrepància entre socialistes i republicans-, es podran explorar aquestes noves aliances. Optarà Ballesteros per mantenir l’aparent ‘bassa d’oli’ amb el PP o arriscarà per marcar perfil propi? És una de les incògnites de cara a l’últim any d’aquest mandat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here