28.3 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 20, 2024

Sobre la densitat de porcs tarragonins i altres qüestions

Imatge de contenidors plens a vessar a la Part Baixa de la ciutat (Fotografia: @daelius/Twitter).

El passat divendres 30 de juny vaig llegir, a la versió digital del Diari de Tarragona, una afirmació de la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Cristina Berrio, que em va deixar esbalaït: «La ciudad está sucia porque los tarraconenses son muy marranos». Cal reconèixer que el titular aconsegueix captar l’atenció del lector, sobretot si s’és tarragoní. D’entrada, confesso que desconec el context de la conversa en què es van produir aquesta i altres declaracions. No és un detall menor. També vull deixar clar que, com a periodista, soc conscient que de vegades les entrevistes mediàtiques juguen males passades. De totes maneres, trobo que el missatge de Berrio és impropi d’algú que assumeix un càrrec com aquest.

Els contenidors plens a vessar de brossa no són qüestió d’incivisme, sinó de mala gestió

Al capdavall, per duplicar el discurs del consistori no necessitem cap lideratge veïnal. Des de l’ajuntament, encapçalat per un alcalde que l’any 2007 es presentava en els seus discursos com el campió de la «micropolítica», s’ha repetit fins a la sacietat que la brutícia és culpa dels incívics. És innegable que els conceptes «brutícia» i «incivisme» van molt sovint lligats de la mà, però no podem pas carregar totes les faltes en els tarragonins. Aquesta no pot ser la resposta d’una administració pública —que, per fortuna, no parla en termes de «marranos»—, però encara menys d’una associació que, en teoria, ha de recollir les reivindicacions dels veïns. Sense obviar que en els ciutadans recau una responsabilitat extraordinària, i que amb uns altres hàbits la ciutat estaria molt menys bruta, hauríem d’anar una mica més enllà, perquè una cosa no treu l’altra. Les imatges de contenidors plens a vessar de brossa durant les darreres setmanes a la part baixa no són qüestió d’incivisme, sinó de mala gestió.

Durant els primers anys d’existència de la FAVT, aquest col·lectiu va lluitar aferrissadament per una ciutat més neta. El 19 d’octubre de 1985, per exemple, es va manifestar contra els casos de contaminació, males olors i abocaments incontrolats als barris de ponent. Aquell acte va cloure amb el llançament de quilos de brossa a les portes de l’ajuntament. Al seu torn, la Candidatura per la Participació dels Veïns (CPV), un projecte polític municipalista que, entre els anys 1979 i 1983, va voler erigir-se com la veu dels veïns a l’ajuntament, va denunciar l’estat de brutícia de la ciutat i va defensar la municipalització del servei de la recollida de brossa. Potser seria interessant endinsar-se també en qüestions com aquestes. Què s’ha fet bé, en els darrers anys, en l’àmbit de la neteja? Què convé millorar? Quins espais són víctimes d’una major deixadesa? Qui gestiona la recollida de brossa a la ciutat? A quin preu? Qui hi ha al darrere? Quants anys fa que li han concedit el servei? I, per descomptat, també, què podem fer per millorar l’actitud cívica dels tarragonins? Berrio apunta aquest darrer aspecte en l’entrevista, i també explica que la FAVT disposa d’una comissió que s’encarrega d’aquests temes i que ja ha sol·licitat campanyes de neteja més intensives. Tanmateix, insisteixo, la seva opinió em sembla desafortunada.

Per duplicar el discurs de l’Ajuntament no necessitem cap lideratge veïnal

També em sorprèn la poca ambició de Berrio en la descentralització de les festes de Santa Tecla —entre altres coses, val a dir que a Campclar hi tenim una parròquia dedicada a la patrona, i que, en qualsevol cas, la celebració va més enllà dels actes tradicionals, que sí que compten amb una localització fixada— i la benedicció respecte a la inversió dels Jocs i el pla de la Budallera. Jo preferiria una FAVT més crítica i combativa, que esdevingui apartidista però no pas apolítica —com suggereix Berrio—, però bé, suposo que això ja són figues d’un altre paner.

Quan afirma que els tarragonins som uns «marranos» vol dir, pot ser, que la densitat de porcs a la ciutat és superior a la mitjana? És un mal endèmic? Per bé que la nostra ciutat estigui més bruta que d’altres, no crec que tinguem més porcs per metre quadrat que la resta de poblacions del país. Com a fartaner declarat els puc assegurar que, si la realitat tarragonina fos tan singular com la descrita per Berrio, els meus amics i jo aniríem salivant pels carrers, imaginant tiberis, amb tant de porc en l’ambient, com si del Mesón de Cándido es tractés. Hi ha, en definitiva, més factors a considerar, i assenyalar en una única direcció em sembla un error.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. No només és un problema de la part baixa de la ciutat. Carrers de l’eixample també estan colgats. Només cal que seguiu l’etiqueta #tarracontenidor a twitter.
    La brutícia genera pudors i plagues com les paneroles. Que n’hi han cada any més i més… ja poden fumigar ja, que si abans no netegen… poca cosa faran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here