14.3 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Quan Santa Tecla tenia el doble de pressupost

Els Pets, en un macroconcert a la plaça de la Font, el 2005. Foto: Álvaro Dzero / Tarragona Cultura.

D’una caixa de sabates, on conservo multitud de records personals, trec a l’atzar el programa de festes de Santa Tecla 2005. En podria haver triat qualsevol altre del 1994 ençà, perquè els guardo tots com a elements simbòlics que expliquen la meva trajectòria vital a Tarragona.

 

Busco el programa ara que critiquem l’escassa oferta musical i teatral de la Festa Major de Tarragona 2018, i constato que val la pena rememorar aquelles festes que comptaven amb gairebé el doble de pressupost de les actuals i una oferta molt més rica i variada.

FA MÉS D’UNA DÈCADA, TARRAGONA OFERIA UNA PROGRAMACIÓ POTENT D’ESPECTACLES PER LA FESTA MAJOR

El company periodista Enric Garcia Jardí publicava fa uns dies a reusdigital.cat un article molt crític amb la programació d’enguany i on rememorava aquells concerts que es desenvolupaven a la plaça del Rei i que podien aplegar des de Los Planetas a Al Tall.

Té raó. Fa uns anys, la plaça del Rei era l’escenari Savina i cada nit programava concerts de diferents estils. El 2005, per exemple, va veure El Pont d’Arcalís, La Carrau i altres propostes musicals d’arrel mediterrània i celta.

De manera paral·lela, el parc de les Granotes era l’escenari Margalló i acollia el festival Reggae & Ska, una nit de hip-hop, una altra de pop,  una altra de rock compromès i una altra del concurs de bandes locals DO Tarragona. Al costat, el passeig de les Palmeres programava concerts de “músiques modernes” i la sala El Cau portava a la ciutat els DJ’s i les bandes indies més potents del panorama estatal.

El grup El Pont d’Arcalís, que va actuar a la plaça del Rei de Tarragona el setembre de 2005. Foto: Joan Parera.

Per a públics més majoritaris, el Refugi 1 del Port programava la mateixa setmana de 2005 un concert de Pereza, mentre la plaça de la Font aplegava (tres!!!) macroconcerts en tres nits consecutives: els Quicos, Els Pets i Chambao.

 

A banda, el teatre auditori del Camp de Mart presentava l’espectacle musical ‘Dirty Dancing’ i la comèdia de Joan Pera i Paco Morán ‘Matar al presidente’; als jardins del parc s’organitzava durant tres dies el Festival @rte, un certamen de noves tendències;  a la plaça de l’Escorxador es feia el Cíclops, mostra de creadors audiovisuals; i al Parc de la Ciutat el Circ Cric de Tortell Poltrona muntava la seva vela imponent.

EREN UNES FESTES “DESBORDANTS” I MOLTA GENT FEIA VACANCES TOTA UNA SETMANA

Músiques de tots els estils, teatre, circ, món audiovisual… Diria que eren unes festes desbordants: també hi havia una segona revetlla la nit del 23, entre Santa Tecla i la Mercè, a la plaça de la Font, mentre a la plaça Corsini acollia un concert de rock dur. Les emissores de ràdio musicals s’implicaven molt en el patrocini d’aquests concerts.

 

L’oferta era tan àmplia i variada que molta gent s’agafava vacances tota la setmana de la Festa Major, a partir del 15 de setembre. Ens hauríem de preguntar avui quants tarragonins trien aquesta opció i, probablement, en constataríem un descens molt considerable. En síntesi: menys oferta igual a menys consum d’activitats festives.

Txarango va actuar l’any passat a l’avinguda Vidal i Barraquer. Foto: Txarango.

És evident que llavors la programació musical era de primera divisió per a una ciutat com Tarragona i que aquest any no està a l’alçada. Però també és evident que l’ajuntament comptava llavors amb uns pressupostos sensiblement superiors als actuals, en algunes ocasions doblant l’actual partida de 400.000 euros.

 

La crisi (i decisions polítiques errònies) s’han emportat l’escenari de la plaça del Rei i una programació musical i teatral atractiva i potent per Santa Tecla. Especialment doloroses són les mancances en oferta de música per als joves. On són els grups més moderns, les noves tendències i els estils més minoritaris? On són els cantants i les bandes punteres de l’escena catalana? Sort d’algunes entitats que salven la cara al consistori…

“O MILLOREM L’OFERTA MUSICAL O MOLTS JOVES NOMÉS VINCULARAN LA TECLA A NITS DE BOTELLÓN”

L’ajuntament ha volgut corregir la flagrant mancança improvisant un nou concert a la plaça de la Font amb Doctor Prats i Porto Bello. Però això és un pedaç. El problema no sembla només una qüestió de diners. Veient la programació del Festival d’Estiu i ara de les festes de Santa Tecla, sembla que l’oferta principal només va dirigida a una part de la població. Amb fins electoralistes?

 

O espavilem en aquest àmbit o la gent jove acabarà només relacionant la Festa Major de Tarragona amb dues nits consecutives de botellón i borratxera. I llavors haurem assumit el risc de ‘pamplonització’ de la festa com assenyalava el 2016 en aquest article el fotògraf Rafael López-Monné. I arribats a aquest punt, alguns joves i no tan joves potser tindran ganes de marxar fora quan arriba la Tecla.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

5 COMMENTS

  1. jo per santa tecla ja tinc ganes de marxar fora, visco a la Part Alta, no diré més. Que continui la festa pero en un altra joc, per exemple a la quinta san rafael, o al riu o a la platja

  2. Jo tmb visc a la part alta, e viscut tota la meva vida I es doloros el que han fet amb ella. A les 12 de la nit, en ple agost, están totes les terrases tancades… No hi ha ambient, no Hi ha caliu, la están matan… Les festes tota la vida han sigut a la part alta, no entenc pq ara totom es queixa… Jo em sentó orgullosa de viure a la part alta I la vull con a sigut sempre, amb les serves terrases, amb les serves festes I amb el seu caliu… El que está pasan ara, es molt trist…

    • Si tu has viscut tota la vida a la Part Alta… sabràs que no sempre hi han hagut terrasses a tort i a dret, i sabràs també que a les 12 de la nit no estan tancades totes les terrasses com dius.

  3. Alguns dels no tan joves ja fa anys que marxem! Si només fossin 2 nits seguides de botellón! Els veïns del Saavedra tenim l’honor dubtós de tenir actes de més o menys durada TOTES LES NITS de la festa major!
    Mal programa i mal gestionat. Una pena!

  4. El que fa l’Ajuntament amb les festes és una vergonya! No programen concerts ni espectacles per a que empreses i persones privades, com passa al Saavedra, s’enriqueixin a costa de la festa major. S’hauria de potenciar una festa responsable i de qualitat, no que una persona o empresa oferís 4 concerts que l’ajuntament posa al programa com la gran cosa per tal de que aquest no estigui buit. Pels veïns, a més, es un desastre. Hauria de prohibirse que persones individuals muntessin concerts.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here