14.8 C
Província de Tarragona
Divendres, desembre 1, 2023

SCAN: a la recerca de noves mirades

Tres promotors del festival SCAN en una reunió preparatòria. A la dreta, Chantal Grande. Foto: pixelmoreno

En un despatx del primer pis de Casa Canals, just pujant les escales, hi ha una reunió. És el reduït equip que coordina l’SCAN. Enguany el festival internacional de fotografia de Tarragona celebra deu anys i n’estan ultimant els detalls. Van a contra rellotge i quadrar els números és difícil. L’SCAN s’ha assentat com un referent per al sector, però actualment el pressupost és una quarta part del que era inicialment.

 

El despatx és el de la Fundació Fòrvm, que gestiona el llegat de la històrica galeria del mateix nom del carrer Santa Anna. Una de les persones asseguda a la taula és Chantal Grande, que durant més de vint anys va conduir aquesta galeria juntament amb el seu marit, David Balsells. Quan la van obrir, el 1981, van ser pioners.

ARRENCA EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE FOTOGRAFIA DE TARRAGONA, QUE IMPULSA CHANTAL GRANDE

Els hi va engrescar Joan Fontcuberta, que a més va ser el primer a exposar-hi. L’havien conegut uns anys abans en unes jornades de fotografia a la Fundació Miró. “Hi vam constatar que a Catalunya, a diferència d’Europa, no hi havia galeries especialitzades en fotografia, espais de trobada per als professionals i els amants d’aquest art”, rememora la Chantal.

 

Grande s’emociona rememorant els inicis d’una història que defineix com a bonica i que afirma haver gaudit amb intensitat. És una història d’amor veritable, per l’art de les imatges. Han passat els anys, però ella no ha perdut la capacitat d’emocionar-se i se li il·luminen els ulls quan parla de la que no ha deixat de ser mai la seva gran passió. “L’art és líquid, mal·leable. Encara a la meva edat aprens i reflexiones. És una reflexió perpètua”.

“L’ANTECEDENT DE L’SCAN ÉS LA PRIMAVERA FOTOGRÀFICA, QUE ES FEIA A TOT CATALUNYA”

La galeria ja fa anys que està tancada, però el seu esperit perviu. D’una banda, hi ha la col·lecció que es conserva a Casa Canals i que, de tant en tant, va sortint en forma d’exposicions. De l’altra, l’SCAN, un festival en què Chantal Grande ha estat implicada des de la gestació. “L’antecedent és la Primavera Fotogràfica, que es feia a tot Catalunya”, explica. Es feia, fins que, ai las!, es va deixar de fer.

 

“D’alguna manera totes les instàncies implicades en la biennal ens vam rebel·lar quan es va acabar. Aquí a Tarragona, casualment, tot érem dones. La Rosa Ricomà del Museu d’Art Modern, la Pilar Sada del Museu Arqueològic, jo… Vam decidir seguir endavant i muntar un petit festival”. Des de les instàncies polítiques els van fer cas. “Hi va haver una reunió de gestors culturals amb el conseller Joan Manuel Tresserras i li vam retreure la desaparició de la Primavera Fotogràfica. Ell va decidir que Tarragona havia de portar la torxa de la difusió i la reflexió sobre fotografia a Catalunya”. I així és com va néixer l’SCAN.

(…)

Així arrenca un ampli reportatge dedicat al festival de fotografia que publiquem íntegrament al número 31 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu comprar a les llibreries de la ciutat o bé la rebreu a casa si us en feu subscriptors ara i aquí.

 

El reportatge el publiquem perquè aquest dimecres 17 d’octubre a les 19,30 hores tindrà lloc l’acte inaugural del festival SCAN al Centre d’Art Tarragona, al Tinglado 2. Les exposicions del certamen en diferents espais es perllongaran fins a principis del mes de desembre.

 

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here