17.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Jujol: comparant Tarragona amb Sant Joan Despí

Centre Jujol Can Negre. Foto: Ajuntament Sant Joan Despí.

Llegeixo que aquests dies Sant Joan Despí (Baix Llobregat) celebra les seves primeres Jornades Gastronòmiques amb menús inspirats en l’art de Josep Maria Jujol. Diuen els promotors que aquesta iniciativa serveix “per donar a conèixer la riquesa de la gastronomia local i per divulgar, encara més, la figura de l’arquitecte modernista”.

 

A través de l’alcalde d’aquesta localitat (Antoni Poveda, PSC), m’assabento que a Sant Joan Despí aquesta tardor també commemoren l’Any Jujol 140 amb la Fira Modernista, “que ens convidarà a fer un viatge un segle enrere per reviure l’ambient de la societat de l’època” i el festival d’arquitectura Open House, que tornarà a “obrir al públic en general edificis i cases de gran interès”.

SANT JOAN DESPÍ RECORDA ELS 140 ANYS DEL NAIXEMENT DE L’ARTISTA TARRAGONÍ AMB MOLTES ACTIVITATS

Llegeixo aquestes notícies i no puc deixar de lamentar de nou que Tarragona desaprofiti la figura d’un dels artistes més rellevants que l’ha vist néixer: Josep Maria Jujol, amb obres tan destacades com el Teatre Metropol. És cert que l’ajuntament tarragoní col·labora en l’Any Jujol 140, una celebració que es perllongarà fins setembre de 2019, quan es compliran els 140 anys del naixement de l’arquitecte, però de moment no em consta que hagi organitzat cap activitat tant destacada i popular com les que han preparat a Sant Joan Despí.

 

L’única referència dels darrers mesos que tenim sobre Jujol i Tarragona és que l’Ajuntament està fent els treballs previs d’intervenció per restaurar el Metropol i està redactant l’avantprojecte del Centre Jujol que s’hauria d’instal·lar al mateix edifici de la Rambla Nova, per cert ara en un estat lamentable d’abandó.

TARRAGONA SEMBLA VIURE AL MARGE DE LA COMMEMORACIÓ DE L’AUTOR DEL TEATRE METROPOL

Diumenge passat el Museu d’Història va organitzar una ruta modernista per Tarragona, conduïda per Josep Maria Buqueras. L’activitat s’emmarca en el cicle ‘Històries amagades’ i la ruta duia com a títol ‘La desconeguda Tarragona modernista’. No calen afegir, doncs, gaire més comentaris i valoracions.

 

La potència del llegat romà a la nostra ciutat és tan forta que deixa en segon pla èpoques com la modernista i figures com les de Jujol. Però no pot ser una excusa per no posar en valor un artista fill de Tarragona i company de Gaudí i uns immobles de gran bellesa. Continua sent una assignatura pendent. El Metropol va reobrir l’any 1995 i del projecte Centre Jujol, en parlo des de fa vint anys.

LA UBICACIÓ DEL CENTRE I L’ARXIU JUJOL A LA RAMBLA NOVA CONTINUA SENT UNA ASSIGNATURA PENDENT

Mentrestant, a Sant Joan Despí (ciutat ‘devorada’ per la forta influència de Barcelona) ja gaudeixen del seu Centre Jujol a Can Negre, un mas del segle XVII que reforma i restaura l’artista tarragoní a partir del 1914. I hi han organitzat exposicions i unes jornades acadèmiques d’àmbit internacional.

 

Tarragona sembla viure’n al marge, impotent, sense capacitat de liderar i reivindicar la figura de Jujol. Aviat farà dos anys que vaig publicar al FET a TARRAGONA l’article ‘Ara va de debò?’ Ho feia amb interrogant, perquè no m’acabava de creure que acabi reeixint la instal·lació de l’Arxiu Jujol al Metropol. I, francament, dos anys després diria que no hem avançat gaire.

L’alcalde Ballesteros i la regidora de Cultura, Begoña Floria, van assistir a la presentació dels actes Any Jujol 140 a Sant Joan Despí. Al migm el fill de l’arquitecte. Foto: Ajuntament Sant Joan Despí.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here