30.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, agost 13, 2022

Sou uns pallassos!

Els tres components de la companyia Passabarret. Foto: David Oliete.

La Companyia Passabarret porta vint-i-tres anys fent riure des del Camp de Tarragona amb espectacles de circ en què el pallasso és la figura central. Apassionats i emprenedors, els tres integrants del grup produeixen i distribueixen  projectes propis i externs des del seu centre de creació a Valls, on també tenen una escola. Malgrat les dificultats de treballar en un sector minoritari, volen crear un circuit estable d’actuacions a la demarcació.

 

Dèlia Batet, Oriol Llop i David Sancho són uns pallassos… i amb molt d’orgull! Es van trobar fa quinze anys i, a hores d’ara, gestionen el principal projecte professional de circ al Camp de Tarragona, la Companyia Passabarret. Accedir a la seva seu a Valls, que és carpa, museu i espai d’assaig alhora, transporta el visitant, de manera immediata, als primers somriures de la infància. Als pallassos de la tele (Gabi, Fofó, Miliki, Fofito i Milikito), als circs ambulants que arribaven inesperadament a la ciutat i als mestres d’un ofici que és art i que a Catalunya va tenir amb Charlie Rivel un pioner a escala internacional.

LA COMPANYIA PASSABARRET DIRIGEIX LA PLAÇA FRIKI I PRODUEIX PROJECTES VINCULATS AL CIRC

A les parets del centre de creació, pintades amb les clàssiques franges verticals de color groc i vermell de les lones de les carpes, hi ha emmarcats els retrats ovalats, com els d’aquells lleons que donaven inici a les pel·lícules de la Metro Goldwyn Mayer, d’il·lustres seguidors del geni de Cubelles. Hi destaquen l’estatunidenc Jango Edwards, l’argentí Chacovachi, l’italià Leo Bassi i els també catalans Pepa Plana i Tortell Poltrona.

Retrat de Tortell Poltrona a les instal·lacions del centre de creació de Passabarret a Valls. Foto: David Oliete.

Amb tots ells hi han treballat, els integrants de la companyia, que ara volen en solitari fent una doble tasca artística i empresarial, produint i distribuint espectacles propis i d’altres artistes. Un exemple prou conegut a la ciutat és la Plaça Friki de les festes de Santa Tecla, que dirigeixen des del 2006, i en què les restriccions pressupostàries de l’Ajuntament els han portat a recuperar l’ancestral pràctica de finançament altruista que dona nom a la companyia, en record dels seus orígens: passar el barret entre el públic després de les actuacions.

 

La Dèlia és l’única supervivent del projecte amateur iniciat l’any 1995, que es va professionalitzar amb l’arribada de l’Oriol i el David. “Hem viscut un procés progressiu de creixement que ara ens permet viure de la nostra vocació. Ens repartim les feines i fem una mica de tot”, comenta des del despatx que hi ha en una de les dependències del local. Una petita oficina on ordinadors i telèfons conviuen, a pocs metres de distància, amb un ampli espai d’assaig amb elements gimnàstics i trapezis.

(…)

Així comença un ampli reportatge que publiquem íntegrament al número 32 del FET a TARRAGONA, dedicat a la Companyia Passabarret que ha guanyat  el gran premi BBVA Zirkòlika de circ pel seu darrer espectacle propi, Josafat. El guardó està dotat amb 20.000 euros i quatre actuacions al llarg de 2019.

 

La revista ofereix en aquest número un dossier de més de 20 pàgines dedicat a artistes que fan riure. La publicació la pots trobar a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

PER NADAL O REIS, REGALA UNA SUBSCRIPCIÓ AL ‘FET’

Si vols rebre la publicació a casa i participar de les activitats culturals que organitza el FET, subscriu-t’hi aquí per només 30 € l’any i dona suport al periodisme de qualitat i rigorós.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here