15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

L’oportunitat de Tarragona 2021

Presentació del projecte T-700 a la Casa Castellarnau. Foto: Mauri Fernández – Ajuntament de Tarragona.

Autoestima, sentiment de pertinença, orgull de ciutat, projecció exterior, referència indiscutible en l’àmbit de la cultura popular i tradicional… Amb aquests elements i ingredients, Tarragona té al davant l’oportunitat d’engrescar-se en un projecte col·lectiu que integri i cohesioni el conjunt de la ciutat. Es tracta del Projecte T-700, que servirà per commemorar el 2021 els set-cents anys de l’arribada del braç de santa Tecla.

 

Passada la pàgina més aviat trista i controvertida dels Jocs Mediterranis, Tarragona té la possibilitat de marcar-se un nou repte, molt més modest econòmicament que el del 2017 – 2018 però que pot generar molta més unanimitat i entusiasme. Si les coses es fan bé des del principi, la idea inicial de tres tècnics municipals de Cultura ens pot portar a un 2021 especial i il·lusionant.

ES COMENÇA A PREPARAR LA COMMEMORACIÓ DELS 700 ANYS DE L’ARRIBADA DEL BRAÇ DE SANTA TECLA

El fet que s’hagi presentat amb tanta antelació, sense filtracions prèvies, amb el suport de tots els grups polítics municipals i amb una figura clau i consensuada com la de Salvador Fa ja és un bon símptoma d’arrencada. No és habitual que al consistori tarragoní es treballi de manera planificada i a llarg termini. Per tant, la presentació del T-700 a gairebé tres anys vista de la celebració és una magnífica notícia.

 

No tothom pot documentar com Tarragona que té set segles de festa continuada al darrere. No tothom pot presumir d’un Seguici Popular com el de Tarragona. No tothom pot explicar la història col·lectiva d’èxit que ha suposat com per a Tarragona la recuperació d’elements tradicionals de la festa des de principis dels anys vuitanta.

La Mulassa i l’Àliga juguen el dia de Santa Tecla pels carrers de Tarragona. Foto: David Oliete.

Som davant d’una gran oportunitat per explicar la festa a tota la ciutat, especialment als barris on encara majoritàriament no se la senten com a pròpia.

 

Som davant d’una gran oportunitat per treballar en la línia d’un discurs integrador i participatiu, que realment tingui en compte el teixit cultural, social, econòmic i comercial de Tarragona.

 

Som davant d’una gran oportunitat de rellançar les festes de Santa Tecla, que els darrers anys han patit més del compte les retallades pressupostàries.

 

Som davant d’una gran oportunitat d’impulsar i donar a conèixer estudis de recerca al voltant de la relíquia, la patrona i l’època del segle XIV.

 

Som davant d’una gran oportunitat d’ampliar la difusió de la festa a la resta del país i d’oferir una imatge moderna i contemporània de Tarragona.

EL 2021 POT SER L’EXCUSA PER RELLANÇAR LA FESTA MAJOR I QUE TOTA LA CIUTAT LA SENTI COM A PRÒPIA

En definitiva, som davant una iniciativa que neix amb un format modest però ambiciós i que pot resultar clau per engrescar una ciutat massa sovint apàtica i amb tendència al discurs victimista. L’autoestima dels tarragonins pot trobar a la Festa Major el que no va trobar als Jocs. És l’oportunitat de Tarragona 2021.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here