Carregant ...

Guinjoan i el desaparegut premi de composició musical de Tarragona

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Xavier Pagès i Corella, guanyador de la dissetena edició del Premi Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona, l’any 2010. Foto: tarragona.cat

99 partitures procedents de 29 països. Dues xifres de l’any 2006 que expliquen de manera molt sintètica i contundent l’impacte que tenia el Premi Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona. El concurs el convocava l’Ajuntament de Tarragona amb el suport de Repsol. El premi comptava amb una dotació econòmica de 12.000 euros i suposava l’estrena de l’obra guanyadora en un concert a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

Joan Guinjoan era l’ànima del concurs tarragoní, un dels tres de més prestigi del seu àmbit que es convocaven llavors a l’Estat espanyol. Ara que ens ha deixat el compositor de Riudoms, val la pena recordar que ell era el promotor principal del certamen i president del jurat i, a més, analitzava amb detall totes les partitures que hi arribaven des de qualsevol lloc del món.

JOAN GUINJOAN VA SER L’ÀNIMA D’UN CERTAMEN DE 17 EDICIONS QUE DONAVA PRESTIGI A LA CIUTAT

El Premi de Composició Musical Ciutat de Tarragona va néixer el 1993, en la primera etapa política de Joan Miquel Nadal a l’alcaldia, i gràcies a l’interès i l’esforç de Montserrat Icart, funcionària de l’àrea de Cultura i apassionada de la música, fins al punt que uns anys després va ser presidenta de Joventuts Musicals. La participació de Guinjoan va ser fonamental per dotar al concurs de Tarragona d’un prestigi internacional de primer ordre.

Bases de la dissetena edició del Premi (2010) en anglès i alemany. Foto: tarragona.cat

La convocatòria es va fer anualment del 1993 al 2008: en total, setze edicions. Després d’un parèntesi d’un any (símptoma que alguna cosa no anava bé), el dissetè concurs es va convocar a principis de 2010 i el va guanyar el compositor català Xavier Pagès i Corella. L’OBC va estrenar l’obra guanyadora el juny del 2011 al Palau de Congressos.

EL CONCURS ES VA ACABAR DE MANERA ABRUPTA PER LES RETALLADES I LA FALTA DE VOLUNTAT POLÍTICA

I aquí es va acabar, abruptament, la trajectòria del concurs que situava Tarragona en el mapa mundial de la música clàssica. La nul·la voluntat política de tirar endavant el certamen per part de l’equip de govern liderat per l’alcalde Ballesteros i el PSC; la jubilació de Montserrat Icart que s’havia produït cinc anys enrere; i les retallades que van afectar molt directament l’àrea de Cultura (tot i que hi havia el patrocini de Repsol) van ser factors decisius en la desaparició del premi.

Una llàstima! Un altre exemple d’iniciativa cultural nascuda a Tarragona amb projecció internacional i llençada per la borda. Disset edicions que no han tingut continuïtat. I així ens va… una ciutat que deambula sense una visió estratègica cultural.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *