24.5 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Amb Eduard Boada canviem el format del Pregó

L’alcalde i la regidora de Festes a casa d’Eduard Boada el passat mes de maig. Foto publicada a les xarxes socials per Begoña Floria.

Una iniciativa impulsada amb la força de les xarxes socials portarà Eduard Boada a ser el pregoner de Santa Tecla d’aquest 2019. Mai s’havia decidit i anunciat tan aviat el nom del pregoner/a de la festa major, però l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i la regidora de Festes Begoña Floria s’han sumat ràpidament a la campanya ciutadana i l’han fet seva. De seguida s’hi han posat al davant, mirant de reüll que al maig hi ha eleccions.

 

Aquí han tingut bons reflexos polítics. A aquestes alçades del mandat no s’hi val a badar i han detectat que el moviment ciutadà nascut a Twitter amb l’etiqueta #Boadapregoner  era un cavall guanyador segur. Boada i els seus estimats entrepans representen moltes coses per a diverses generacions d’estudiants i treballadors; la seva manera de fer, l’ambient de cada matí i les caracterítisques singulars del local són altres valors afegits.

“El perfil del pregoner d’enguany propicia introduir novetats en l’acte i apropar-lo a la ciutadania”

La designació de Boada, a més d’avalar l’impacte que pot tenir en la classe política una determinada campanya a les xarxes socials, també suposa acabar -encara que sigui només momentàniament- amb el privilegi de l’alcalde de nomenar a dit el pregoner.  I encara més: demostra l’interès d’una part de la ciutadania en reconèixer la tasca dels seus conveïns.

 

En aquest context, reitero una idea expressada des de fa anys en altres articles al FET a TARRAGONA, a partir de l’experiència viscuda reiteradament a la plaça de la Font cada 21 de setembre. Deia el 2015, pocs dies abans del pregó de Carlos Latre:

 

“És una bona elecció. El problema del Pregó és que s’organitza de manera tancada a l’interior del Palau Municipal, a esquenes dels milers de persones que esperen la tronada i l’arrencada dels gegants a la plaça de la Font. Les característiques de Latre permetrien experimentar amb un pregó ‘popular’ (almenys una part) al balcó de l’ajuntament, de cara a tota la ciutat”.

“La idea l’expresso des de fa anys al ‘Fet’: el pregoner ha de parlar des del balcó de l’Ajuntament”

Un any després, el setembre de 2016, insistia en la mateixa línia argumental en un article de títol polèmic:  ‘Ocurrència o decisió estratègica de l’alcalde?’

 

I en acabar la festa major de 2017, en un altre article al FET a l’hora de fer balanç posava una nota de ‘regular’ al format del Pregó d’aquesta manera:

 

“El format del Pregó augmenta la distància entre el saló de plens i la plaça. La classe política dirigent s’allunya del ciutadà en un moment d’identificació i cohesió social. Un pregó com el de Lluís Amiguet, curt i distès, s’hauria de fer a la balconada. L’acte, tal com està concebut ara -amb el premi El Balcó inclòs-  és d’una formalitat amb la qual no s’identifiquen els milers de persones que el senten de lluny mentre esperen la Tronada i l’Arrencada dels Gegants a la plaça de la Font”.

Ballesteros i Floria han tingut reflexos i s’han posat de seguida al capdavant de la campanya a les xarxes

Amb Eduard Boada confirmat com a pregoner amb moltíssima antelació i tenint en compte que la propera Santa Tecla serà la primera d’un nou mandat municipal (amb canvi d’alcalde o no), reitero la proposta de reformular almenys alguns aspectes del Pregó de la Festa Major. Apropem l’acte a la ciutadania i fem que el pregoner/a sigui el veritable protagonista de cada 21 de setembre davant els seus conveïns, i no només davant les elits tarragonines.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here