23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

Així s’ha preparat l’article ’80 anys d’un abans i un després’

Conxita Roqué, amb una foto de quan era jove, va ser testimoni de la guerra civil i la dictadura. Foto: David Oliete.

Ho reconec: tinc una flaca per les padrines. Crec que hi ha poques coses al món que m’agradin més que seure i xerrar amb senyores grans. Però sobretot el que m’agrada és escoltar-les. Les seves històries, sovint ignorades, donen una altra visió dels fets històrics que no acostumen a sortir als llibres però sense els quals no podríem fer-nos una idea completa de la història.

 

És per això que quan el director del Fet a Tarragona, el Ricard Lahoz, em va proposar un reportatge sobre les tarragonines que havien viscut l’entrada dels nacionals a la ciutat per al monogràfic sobre les dones que preparava la revista, amb l’objectiu de recordar també els 80 anys del final de la guerra civil a Tarragona, no vaig dubtar-ne ni un moment.

 

Però, quines serien les protagonistes del reportatge? En això, l’Arxiu Municipal de Tarragona i la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona ens ho va posar fàcil. Gràcies a l’Elena Virgili i el Jordi Piqué vam poder tenir un primer contacte amb la Rosa Tarragó, la Conxita Roqué i la Josepa Cholbi, tres tarragonines que ja passen dels noranta anys que encara recorden els fets convulsos de la guerra civil i la postguerra a Tarragona. De fet, les dues primeres ja havien estat entrevistades fa uns anys, a càrrec del mateix arxiu i biblioteca-hemeroteca (entrevistes que hem pogut recuperar per complementar les actuals).

“conversar amb les tres protagonistes ha estat un plaer i un aprenentatge”

Cal dir que les famílies de la Rosa, la Conxita i la Josepa també ens van donar tot de facilitats per poder-les entrevistar i perquè el David Oliete els pogués fer els magnífics retrats actuals que il·lustren el reportatge junt amb les fotografies antigues que ens han cedit tan amablement. De nou, volem donar les gràcies al Joan Plana, la Maria Rosa Gabriel, la Ibana Mena i el Ramon Giner per fer-nos-ho tot tan fàcil.

 

Parlar amb les tres protagonistes va ser un plaer i un aprenenatge. Escoltant a la Rosa, la Conxita i la Josepa em vaig adonar de les històries paral·leles que van viure aquestes tarragonines durant els anys de la guerra civil i la postguerra: la por als bombardejos, el refugi a les casetes de camp i a les masies de prop de Tarragona per evitar-los, la incertesa davant l’entrada dels nacionals a la ciutat, les dificultats per accedir als productes de primera necessitat durant aquells anys… Unes vivències que corroboren el que les historiadores Montserrat Duch i Meritxell Ferré analitzen al seu llibre De súbdites a ciutadanes. Dones a Tarragona, 1939-1982 i que aprofitem per recomanar-vos si voleu conèixer millor la història de les tarragonines durant aquesta època.

 

En resum, en aquest reportatge  hem volgut donar veu a uns fets que sovint només es coneixen des del punt de vista de la història en majúscules, que sol ser la que fan els homes. Amb el testimoni de la Rosa Tarragó, la Conxita Roqué i la Josepa Cholbi, doncs, hem intentat complementar aquesta història perquè no quedi a mitges.

L’article el presentem aquest dimecres al costat de dones que han participat en lluites socials

L’article  -que el presentarem en públic aquest dimecres 23 de gener a les 19 hores a L’Arxiu, al Magatzem 2 de Tabacalera-  és un dels continguts del número 33 del Fet a Tarragona, que surt al carrer i que es distribueix entre els subscriptors a partir d’aquest dimarts.

 

L’acte de dimecres també comptarà amb la presència de dones que van participar en les lluites socials durant la dictadura a Tarragona i en anys més recents: Teresa Fortuny, Lourdes Latorre, Lola Paniagua i Carme Lleyda. L’activitat està organitzada per l’Arxiu Històric de la ciutat de Tarragona, Òmnium Cultural i Fet a Tarragona.

Pineda Vaquer
Pineda Vaquer
Historiadora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here