La Rosa s’aixeca, tímida, per rebre un sonor aplaudiment de la sala. El pròxim tres de març farà cent anys, i ella és una de les grans protagonistes del pròxim número del FET A TARRAGONA, que ja hem començat a distribuir entre els subscriptors i que presentarem dissabte al Teatret del Serrallo. Una revista cuinada a foc lent amb veu femenina i mirada feminista que ens recorda que la nostra vida avança, sempre, en mans de dones.
L’Arxiu Històric de la ciutat de Tarragona i Òmnium Cultural del Tarragonès, de la mà del FET, han refermat l’aposta aquest dimecres al vespre amb l’organització conjunta d’un col·loqui sobre l’accent femení de la història del segle XX i la realitat actual. L’espai de L’Arxiu, al Magatzem 2 de Tabacalera, ha quedat petit per acollir les desenes de persones que s’han apropat per escoltar uns testimonis de primera.
UNA EXPOSICIÓ REIVINDICA EL PAPER DE LES DONES TARRAGONINES COM A MOTOR DE LES LLUITES SOCIALS DE LA CIUTAT
Teresa Fortuny (franquisme), Lourdes Latorre (transició) i Carme Lleyda (segle XXI) són tres veus més que autoritzades per parlar sobre la cara femenina dels avenços socials de les darreres dècades a la ciutat. Elles són algunes de les protagonistes d’una exposició, a càrrec d’Òmnium, que s’ha presentat sota el nom de ‘Les dones, motor de les lluites socials a Tarragona’.
“L’aparició de forces polítiques d’ultradreta suposa un evident perill de retrocés de drets i llibertats”, valora, contundent, la Teresa. “Davant això, les dones hem de ser valentes, perquè sempre hi tenim més a perdre”, continua. La Lourdes i la Carme li donen la raó. “Hem de ser molt realistes: les lluites socials han de ser compartides, contínues i persistents”, afegeix Latorre.
Són tres exemples de la implicació de figures femenines al capdavant de moviments polítics i socials ben diversos en temps de dificultat. Des del PSUC del postfranquisme fins a la PAH en els darrers anys. “Tot avenç s’aconsegueix des de la lluita de la ciutadania, de manera que cal seguir dempeus i no aturar-nos”, apunta la Carme.
L’objectiu de l’exposició és “visibilitzar les dones que, amb el seu treball a l’ombra, han fet avançar la nostra societat”, en paraules de Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium al Tarragonès. “El moment que ens toca viure ara requereix que recuperem aquesta consciència de lluita compartida”, afegeix, conscient que la mostra només recull uns exemples significatius d’entre la immensa quantitat que existeix d’històries femenines amb nom propi.
UN ARTICLE A LA NOVA REVISTA DEL ‘FET’ RECUPERA EL TESTIMONI DE TRES TARRAGONINES QUE RECORDEN EL FINAL DE LA GUERRA CIVIL
Codines ha avançat que la voluntat de l’entitat és exportar aquesta exposició a centres educatius i culturals, com ara instituts i biblioteques del territori. “És necessari reivindicar la importància de la memòria històrica, i que això serveixi per no oblidar el paper de tantes dones lluitadores”, demana la Teresa.
A l’acte, la historiadora Pineda Vaquer ha presentat també el seu nou article, que podeu llegir a la nova revista del FET, i on recull el testimoni de tres tarragonines que van viure en primera persona els anys de la guerra civil a la ciutat. “Hi ha tendència a explicar la història de les guerres des del punt de vista dels homes”, reconeix Vaquer. “Aquest article era una gran oportunitat per evitar que aquesta cara de la Història, incomplerta, ens quedés a mitges”, conclou.
Les històries de la Rosa, de la Teresa, de la Lourdes o de la Carme són només alguns exemples de tots els testimonis femenins que construeixen una part fonamental de la nostra Història recent (en majúscules). I han de ser la llavor de les dones lluitadores que estan per venir, i que comencen a alçar la veu amb força des de les generacions més joves.
Si els avenços socials d’avui només es poden entendre des de la lluita de les dones d’ahir, és evident que la clau del món de demà —i això ens interpel·la a tots i totes!— està en mans d’aquesta nova fornada de dones valentes i lluitadores que, afortunadament, estan perdent la por d’alçar la veu i de fer-se notar, sentir i respectar.