24.2 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 20, 2024

Laura Román: “El moviment feminista és imparable”

Laura Román, responsable d’Igualtat de la URV, aquest hivern a la platja de la Savinosa. Foto: David Oliete.

Sempre somrient en el tracte personal, se li arrufa el nas quan parla d’igualtat d’oportunitats home-dona o de violència masclista. Aquestes són des de fa 25 anys les principals línies de recerca de Laura Román, l’actual secretària general de la Universitat Rovira i Virgili, doctora en Dret i professora de Dret Constitucional. I encara hi suma un temps per a la solidaritat i el voluntarisme a través de la Fundació Vicente Ferrer.

 

Es considera feminista?

Sí, per descomptat. La meva lluita principal sempre ha estat en favor dels drets de les dones, però no he estat mai en cap associació feminista. Exerceixo com a activista del feminisme a les aules, en el meu dia a dia professional.

 

Què és ser feminista en ple segle XXI?

Ser conscient que vivim en una societat patriarcal amb desigualtats de gènere, i actuar en el dia a dia i en qualsevol situació en la direcció de millorar la posició de les dones.

 

Com ha evolucionat la societat catalana en els darrers quaranta anys en el camp de la igualtat home-dona?

S’hi han produït avenços, però clarament insuficients. No hem avançat al ritme que caldria, encara queda molt camí per fer i estem molt lluny de la plena igualtat. La realitat és molt dura, hem normalitzat i invisibilitzat una situació de subordinació de la dona en tots els àmbits de la societat. Molta gent, en canvi, és més optimista perquè porten unes ulleres que els fan no veure les desigualtats.

 

És una assignatura encara no aprovada?

Una de cada tres dones al món pateix violència. Les dones d’arreu s’estan formant i saben que cobraran menys que els seus companys. Les dones han de vigilar com van vestides i per quins carrers passen de nit. Com puc veure el panorama de manera positiva? En cap cas posaria una nota d’aprovat.

 

Què podem esperar del pròxim 8 de març, després de l’impacte de les manifestacions i la vaga feminista de l’any passat?

El moviment feminista és imparable, ho tinc claríssim. Qui no ho vegi s’equivoca. I és imparable perquè som la meitat de la humanitat i no se’ns pot oprimir. I aquesta part de la població, almenys al món occidental, està molt formada, molt preparada, té les coses molt clares i té moltes ganes de lluitar contra les situacions injustes. Per elles i per les seves filles. És normal que l’any passat es produís una eclosió perquè, per posar un exemple, fa temps que es parla d’una bretxa salarial del 20 % i ningú no fa res. Per tant, és lògic que les dones diguin prou i “fins aquí hem arribat”.

(…)

Aquest és un fragment de l’entrevista a Laura Román que publiquem íntegrament al número 33 del FET a TARRAGONA, un monogràfic que explica les trajectòries i experiències d’una cinquantena de dones residents a Tarragona.

Ajuda’ns a fer viable el periodisme honest, rigorós i cuinat a foc lent que promovem des de fa 5 anys.

Subscriu-te aquí al FET

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here