21.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

Una Tarragona endreçada i neta: l’altre gran repte

Aspecte del jardí vertical de Tabacalera fa uns dies. Foto: Ricard Lahoz.

Una parella passeja per l’avinguda Vidal i Barraquer observant el jardí vertical. Dijous a quarts de cinc de la tarda. Amb un telèfon mòbil a la mà busquen més informació del lloc on són. Miren al seu voltant i es troben amb un altre vianant: “Perdoni, vostè és d’aquí? Ens pots dir què és això?”, m’interpel·len. I els explico que darrera el mur verd hi ha l’antiga fàbrica de tabacs, tancada des del 2007.

 

“Quina pena!!!”, exclamen mentre constaten bocabadats l’estat lamentable del jardí que tapa un espai immens abandonat, amb els vidres trencats i ple de brutícia. Són de Barcelona i estan passant unes hores a Tarragona. Interessats en les meves explicacions, decideixen anar a veure la façana principal de Tabacalera i em pregunten quin recorregut poden fer després. Els proposo que vagin fins al mar, i passegin pel Serrallo, el Moll de Costa i el passeig marítim fins a la passarel·la que els portarà al Balcó del Mediterrani. Almenys  -penso-  aquests visitants d’un dia per la ciutat trobaran aquí uns espais endreçats i agradables.

Els partits polítics reconeixen que el servei de neteja i el manteniment de l’espai públic és molt millorable

L’anècdota de la trobada de la setmana passada amb aquesta parella em serveix per abordar l’altre gran repte pendent de Tarragona. Si la setmana passada escrivia en aquest article sobre la necessitat de cosir una ciutat tan fragmentada, avui analitzo el seu estat de deixadesa.

 

La brutícia; el deficient servei de recollida de la brossa; el poc manteniment dels espais públics (jardins, parcs, mobiliari urbà, àrees de jocs infantils…); l’absència d’un programa d’asfaltat dels carrers; la nul·la actuació a l’hora d’ampliar voreres estretes i impracticables (a la Part Baixa n’hi ha un munt), i la gran quantitat d’immobles buits o en estat ruïnós…són alguns dels exemples més evidents per a tothom.

Els contenidors plens a vessar és una imatge massa habitual. Foto: Ricard Lahoz.

A tot això cal afegir els problemes continuats de conservació als monuments Patrimoni Mundial i altres edificis històrics: l’últim, el despreniment a la cornisa de l’Antiga Audiència. Però també a la llista cal sumar-hi com es troben el Metropol, el Camp de Mart i el Teatre Tarragona, tancat des de fa tres mesos i sense un calendari concret de reobertura (al setembre?).

Una de les moltes voreres inutilitzables a la Part Baixa, al costat de l’estació de tren. Foto: Ricard lahoz.

No tot és culpa de l’Ajuntament, cert, però en el cas del Tarragona i tants d’altres es fa evident una falta de reacció i diligència per part de les estructures tècniques i polítiques del Palau Municipal. I més enllà de reaccionar a un imprevist, cal un govern i un consistori que actuïn preventivament i amb planificació i pressupostos.

Preocupa l’estat de conservació dels monuments, edificis històrics i equipaments teatrals

Amb vistes a les eleccions de diumenge que ve, tots els partits aposten per aplicar mesures per millorar la neteja i el manteniment en general de la via pública. Només l’alcalde Ballesteros es resisteix a dir que la ciutat està bruta, i quan ho diu és per donar tota la culpa als incívics. Fins i tot, el seu soci de govern, el PP que ha portat l’àrea d’Espai Públics, reconeix que ha fet el que ha pogut amb els diners assignats, i que ara cal invertir-hi molt més.

Façana del Metropol en un edifici buit i abandonat, que espera des de fa anys l’arribada de l’Arxiu Jujol

Deixadesa és una actitud, una manera de fer. Deixadesa en la gestió política i deixadesa en una estructura administrativa anacrònica i irracional. La deixadesa ens porta a una Tarragona deixada, poc neta i endreçada, sovint poc agradable per passejar-hi. Aquest és l’altre gran repte a solucionar els propers anys.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here