16.8 C
Província de Tarragona
Divendres, març 15, 2024

A vuit metres sota terra

Operaris d’Ematsa a les clavegueres de Tarragona durant la visita amb el ‘Fet’. Foto: David Oliete.

Tarragona amaga, sota els seus peus, una xarxa de clavegueram amb més de 270 quilòmetres de col·lectors i 10.000 metres de galeries visitables, una ciutat subterrània que també té una part originària de la Tàrraco romana. Els especialistes hi baixen cada any per fer treballs de manteniment, i el FET els ha acompanyat per descobrir què oculten l’asfalt i els carrers, recorrent sota terra un tram de l’avinguda Roma, el parc del Francolí i l’A-7.

El ‘FET’ fa un recorregut per la xarxa de clavegueram de la ciutat amb els tècnics d’Ematsa

El primer punt de trobada és l’edifici central d’Ematsa, l’empresa municipal que gestiona el cicle integral de l’aigua a Tarragona. L’objectiu és baixar a la xarxa de clavegueram, però abans s’imposa una xerrada de seguretat sobre espais confinats. Primera evidència: sota terra tot és més sensible i feixuc. La possibilitat que al subsol, entre canonades i clavegueres, s’hi acumulin contaminants tòxics o hi hagi una manca d’oxigen obliguen a prendre precaucions i a tenir a punt els protocols d’actuació en cas d’emergència. Tot sembla sota control.

 

La xerrada, d’uns trenta minuts llargs, serveix per fer una primera fotografia panoràmica de la xarxa de clavegueram de Tarragona i conèixer les particularitats de la ciutat pel que fa a la distribució i evacuació de les aigües residuals, les que surten bàsicament canonada avall quan estirem la cadena del vàter o ens rentem, i de les de pluja. No és gens senzill gestionar una ciutat mediterrània, amb un règim de pluges irregular i grans tempestes que acumulen un gran volum de precipitacions en molt poca estona.

Les galeries del subsol les van començar a fer servir els romans, però l’antiguitat mitjana és de cinquanta anys

A la pantalla d’Ematsa –companyia de l’Ajuntament de Tarragona– i de Sorea (grup Agbar) hi ha la representació esquemàtica de tota la xarxa, amb diferents colors. Al clavegueram hi ha la xarxa unitària, que barreja en un mateix col·lector l’aigua residual i la de pluja, i també les conduccions destinades a recollir només un dels dos abocaments. Pas a pas. El cervell amb prou feines té temps per començar a assimilar conceptes estranys i una mica intimidatoris com ara inhalació de contaminants, asfíxia per falta d’oxigen, detector de gasos, trípode de rescat o ventilació natural desfavorable. La teoria deixarà pas a la pràctica. La seguretat amb què s’expliquen els tècnics esvaeix qualsevol recança. El primer punt planificat per baixar sota terra ens espera al final de l’avinguda Roma, just a tocar del pont que passa per sobre del riu Francolí.

 

El punt d’entrada a la xarxa de clavegueram és una senzilla arqueta, les tapes que veiem al carrer i que imaginem que condueixen el subsol però que sempre veiem tancades. La tapa de la claveguera ja està oberta pel treball previ de dos operaris, i al seu lloc hi ha un trípode amb una corda i un arnès que servirà per poder baixar uns vuit metres sota terra. L’equipament bàsic de seguretat inclou un casc amb un llum frontal, botes d’aigua, guants i un vestit integral de plàstic i de color blanc. La imatge és una barreja curiosa entre la d’un astronauta d’estar per casa sense escafandre, la d’un espeleòleg despistat i la d’un operari dels serveis de neteja i manteniment.

(…)

Així arrenca un reportatge especial viscut i realitzat a vuit metres sota terra. El publiquem íntegrament al número 35 de la revista FET a TARRAGONA, que es pot trobar a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

Si vols donar suport al periodisme rigorós i de qualitat del FET, et convidem a subscriure-t’hi per només 30€ tot l’any. A més, podràs participar en les activitats culturals exclusives que organitzem per als amics de la revista i del regal d’entrades per a espectacles de música i teatre.

Subscriu-te al FET aquí

 

La presentació de la revista tindrà lloc DIMECRES 29 DE MAIG A LES 19,30h AL CLAUSTRE DE L’INSTITUT MUNICIPAL D’EDUCACIÓ (IMET): avinguda Ramon y Cajal, 70.

Us hi esperem!!!

Esteve Giralt
Esteve Giralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here