12.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 22, 2024

Pau Ricomà aposta per un govern quadripartit

Dídac Nadal i Laia Estrada, a la dreta, van participar al ‘Tribuna Tarragona’. Pau Ricomà va intervenir en directe a través del telèfon. Foto: Ràdio Ciutat.

Tarragona paeix els resultats electorals. La nova correlació de forces al consistori obliga a posar-se d’acord als diferents partits, i el temps apressa. Els candidats que poden sortir escollits amb la vara d’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros i Pau Ricomà, tenen fins el 15 de juny per entaular converses amb les forces polítiques i arribar a acords. En especial els republicans, perquè la llei electoral premia el candidat de la llista més votada (en aquest cas, el PSC) si no hi ha majoria absoluta al primer ple.

Edició especial del ‘Tribuna Tarragona’ per valorar els possibles pactes després de les eleccions

El ‘Tribuna Tarragona’, un programa de Ràdio Ciutat i Fet a Tarragona, ha emès una edició especial en plena ressaca de les eleccions, amb entrevistes a pràcticament tots els partits que van obtenir representació diumenge passat i amb la voluntat d’aclarir els horitzons immediats que es presenten per la ciutat de Tarragona. Una hora intensa de ràdio també compartida amb els periodistes Dídac Montoliu (Tarragona digital) i Francesc Domènech (Revista NW).

Ricomà: “Amb les forces que volen el canvi hi ha més coses que ens uneixen que no ens separen”

Pau Ricomà, d’Esquerra Republicana, posa les cartes sobre la taula i ja d’entrada avisa que vol ser el proper alcalde de Tarragona. Es mostra convençut que la ciutat “necessita un canvi” i que les seves intencions passen per formar  “un govern quadripartit on tothom trobi el seu lloc”.

 

Ricomà sap que haurà de pactar una eventual investidura i que aquesta no es una tasca fàcil: per això demana “compromís” i “coherència” amb allò que s’ha dit en campanya i posa sobre la taula el que ell considera els “temes de ciutat” amb els quals es poden entendre els quatre partits (ERC, JxTGN, En Comú Podem i CUP): la regeneració i vertebració de la ciutat (començant pel barri del Port i el Francolí); la cultura com a eix central i la participació ciutadana. Segons el líder republicà, un govern a quatre seria transversal i representaria moltes sensibilitats: “Hi ha més coses que ens uneixen que no pas ens diferencien”, assegura.

Sandra Ramos: “És el moment de parlar amb tothom i no descartar cap opció”

A l’altra banda, Sandra Ramos, la número dos del PSC i regidora electa, vaticina que l’alcalde serà Josep Fèlix Ballesteros. Ramos es mostra positiva i assumeix que els tocarà “parlar amb tots, inclosos Junts per Tarragona i els comuns”. Recorda que el 2007, amb un escenari completament diferent, un pacte de govern amb ERC els va donar estabilitat, i creu que estan “abocats a entendre’s”. “És moment de parlar amb tothom i no hem de descartar cap opció”, rebla Ramos.

 

Parlant de repartir-se l’alcaldia en períodes de dos anys, Ricomà descarta qualsevol pacte amb els socialistes: “fa temps que volem un canvi, no tindria sentit”. Amb Ballesteros està obert a parlar “sempre que vulgui”, però li recorda que, quan hi havia la possibilitat d’explorar un pacte d’esquerres a l’Ajuntament el 2015, “no ho va voler fer”. I sobre l’opció de canviar el candidat i d’un hipotètic pas al costat de Ballesteros, Ramos diu que “és l’alcalde que necessita Tarragona” i que “en té moltes ganes”.

La número 2 del PSC, Sandra Ramos, també va participar en directe al programa. Foto: Ràdio Ciutat.

Per la seva banda, els partits que han de donar suport a un eventual govern encapçalat per Ricomà es mostren oberts però prudents. Dídac Nadal, de Junts per Tarragona, prefereix esperar a veure com van les negociacions perquè per arribar a l’escenari del quadripartit “cal fer moltes coses”. Nadal ja espera la trucada de Ricomà per començar les negociacions.

Dídac Nadal vol esperar a obrir les negociacions: “Abans cal fer moltes coses”

Des d’En Comú Podem, Carla Aguilar recorda que els processos interns de participació li impedeixen ser gaire explícita a l’hora de parlar de la disponibilitat per un govern tripartit (amb PSC i ERC) o quadripartit (ERC, JxTGN i CUP), però avisa que ara toca “perfilar els propers passos”. Aguilar valora molt positivament els resultats de la seva formació, tot i haver estat “una campanya amb molt poc pressupost”.

 

A la CUP, Laia Estrada qualifica de “macedònia estranya” un hipotètic govern quadripartit perquè hi hauria posicionaments molt distants en “temes importants”. Com en el cas d’En Comú Podem, la decisió final serà presa en una assemblea per debatre “quines possibilitats de canvi real hi ha”, però Estrada nega un vot afirmatiu a Ballesteros i assegura que seran proactius per fer possible un canvi profund en la manera de governar la ciutat.

Laia Estrada: “Facilitarem el canvi perquè aquest sigui real i profund”

Relegats a la darrera posició que els van donar les eleccions, el Partit Popular assumeix que el seu paper al consistori és irrellevant, però no opten per cap altre candidat que no sigui l’alcaldable, José Luis Martín. Elisa Vedrina, segona de la llista dels populars, veu un escenari incert on volen “mantenir el seu missatge, amb una veu minoritària però amb caràcter”, i s’hauran de plantejar si és millor fer-ho des d’un nou govern amb Ballesteros o des de l’oposició. Ciutadans, el partit que va quedar en tercer lloc diumenge passat, va declinar la invitació de participar al programa especial de ‘Tribuna Tarragona’.

En qualsevol cas, l’escenari és avui més obert que mai. Falten menys de tres setmanes per a la constitució del nou consistori i l’aritmètica municipal obligarà a fer pactes –i equilibris- per governar. Tan sols 330 vots de diferència li donen a Ballesteros la legitimitat per iniciar converses, però Ricomà, amb el temps en contra, ja ha avisat que té intenció d’arrabassar-li l’alcaldia. El desenllaç final, el proper 15 de juny al Saló de Plens de l’Ajuntament.

Aquí podeu veure el programa sencer:

https://rctgn.cat/tribuna-tarragona-el-dia-despres-de-les-eleccions/

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here