18.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

Marc Chornet: “Tarragona no té un discurs cultural clar”

Marc Chornet, a la Baixada de Toro. Foto: David Oliete.

Des de fa dos mesos dirigeix l’Escenari Brossa i des de fa cinc anys lidera Projecte Ingenu, una companyia que aposta pel teatre més avantguardista i visual. Marc Chornet (Tarragona, 1981) segueix les passes d’un altre tarragoní, Ramon Simó, referent del panorama teatral català. Acumula projectes i experiències, i això el situa com una de les veus més interessants a l’hora de reflexionar sobre la cultura a la ciutat.

 

Abans d’estudiar a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona, les inquietuds de Chornet ja el porten a la direcció de la sala El Magatzem entre 2006 i 2007 i a guanyar una beca-premi que li permet representar al Teatre Metropol, amb la companyia Xerima, els muntatges El teatre blanc (2007) i La ciutat anònima (2009).

“L’esclat de cultura popular no pot amagar que no tenim res en creació contemporània”

Com a docent, imparteix cursos i tallers al voltant de diferents temes de les arts escèniques i entre col·lectius molt diversos. Després ha anat participant en diferents encàrrecs, l’últim dels quals ha estat la direcció de l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, a principis de maig. Viu al Pla de Santa Maria (Alt Camp) i va i ve cada dia de Barcelona, però no oblida la ciutat on conserva família i amics.

 

Què va aprendre de les seves primeres experiències a Tarragona?

La ciutat m’ha permès créixer i sempre m’hi he sentit acompanyat. Quan aterro en l’àmbit més professional del teatre, ja duc una experiència acumulada. Porto a la motxilla la identitat mediterrània de Tarragona, de la qual aquí no en som prou conscients. Per exemple, a la festa major hi ha expressions escèniques multitudinàries que tenen a veure amb teatralitats d’arrel popular molt profunda. Aquestes expressions, que les utilitzem per a consum propi i de cara endins, a mi em deixen unes petjades que acaben entrant en la meva escena professional.

“El projecte Metròpera no va tenir continuïtat per falta de voluntat política de l’Ajuntament”

Entre els seus projectes a Tarragona hi ha MetrÒpera, el 2016, per situar la ciutat com a referent a Catalunya. Per què no acaba rutllant?

Perquè l’Ajuntament, d’un dia per l’altre, va decidir no seguir. El primer any vam assolir els objectius marcats amb els recursos assignats: es va aglutinar talent jove de cant i es va produir un espectacle amb direcció del tarragoní Ramon Simó, que llavors acabava la seva etapa al capdavant de la direcció del Teatre Grec. Vam fer dues funcions al Metropol i després vam estar a Barcelona. A més, vam portar aquí professors de primer nivell a fer docència. Però després del primer any no hi va haver voluntat política per donar continuïtat a MetrÒpera.

Quina conclusió en treu, amb el pas del temps?

Que es fan polítiques culturals erràtiques. No hi ha a Tarragona un discurs cultural ferm, que entengui què pot aportar la ciutat, amb un carril clar i consensuat, i mirades de llarga durada. Ens cal un full de ruta ben marcat i parlat amb els agents de la ciutat i de fora, perquè Tarragona no pot funcionar sola, sinó en xarxa amb altres realitats culturals. De moment es donen massa pals de cec i s’impulsen projectes que semblen bolets.

(…)

Aquest és un petit fragment de l’entrevista al director d’escena Marc Chornet, que es publica íntegrament al número 35 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

Els continguts de la revista els podem realitzar gràcies al suport dels subscriptors de la revista. T’hi vols sumar? A més de rebre la revista a casa, podràs participar d’activitats culturals exclusives com les que organitzem aquest diumenge a la pedrera del Mèdol.

 

Subscriu-te al FET aquí.

 

Foto: David Oliete.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here