14 C
Província de Tarragona
Divendres, març 29, 2024

Tarragona ha de sortir a buscar diners d’Europa

Interior del Banc d’Espanya. Foto: David Oliete.

En 25 anys de trajectòria periodística, no recordo una notícia que vinculi la ciutat de Tarragona amb la recepció d’un ajut econòmic important de la Unió Europea. Senyal de la deixadesa i incompetència de l’Ajuntament a l’hora de preparar projectes amb cara i ulls i de conèixer les convocatòries dels fons Feder, que cofinancien intervencions i iniciatives de molts tipus.

 

Ara sí. Ara s’ha conegut que Europa aporta gairebé dos milions d’euros per iniciar la recuperació del Banc d’Espanya. És pràcticament la meitat del valor del projecte presentat. Senyal que el projecte és solvent i que aquesta vegada el consistori hi ha posat ganes, interès i coneixement.

El projecte del Banc d’Espanya és el primer que rep un ajut important dels fons feder

L’ajut europeu, que obliga a redactar el projecte definitiu durant aquest 2019, ens deixa una lliçó ben clara: l’Ajuntament ha d’anar de la mà d’institucions de prestigi com la Universitat Rovira i Virgili (URV) i els centres d’investigació del territori: Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC); Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

 

Una altra lliçó que s’ha d’aprendre és que al capdavant de projectes s’han de posar tècnics competents i implicats i un responsable polític que hi estigui al damunt. La dedicació intensa de Francesc Roca, regidor en funcions, i el seu propi convenciment en la proposta de Rambla Science expliquen en bona part que al final hagi tingut la recompensa dels diners europeus.

L’ajuntament ha de treballar propostes solvents, amb tècnics competents i polítics implicats

Dues conclusions de tot plegat adreçades al futur govern de la ciutat: l’Ajuntament de Tarragona ha de buscar complicitats internes a l’hora de pensar i preparar actuacions de mig o gran abast i ha de sortir a Europa a trobar convocatòries d’ajuts que les facin possibles. Sols, com a ciutat i amb els diners disponibles tan escassos, no farem res.

 

De moment, s’ha complet la primera conclusió: el Banc d’Espanya té uns primers diners per acabar amb quinze anys de progressiu i alarmant abandonament. Però no s’ha complert la segona: el projecte del centre de divulgació científica a l’edifici de la Rambla no compta amb complicitat social ni consens polític. La proposta sembla innovadora i interessant, però la majoria de partits no creuen que el Banc d’Espanya sigui el lloc idoni.

El problema de la proposta ‘Rambla Science’ és que no compta amb consens polític i social

Ara que ja tenim l’aval d’Europa no seria intel·ligent tirar per la borda el projecte. Que no es repeteixi el que ja es va viure el 2009 quan es va aprovar el Pla de competitivitat de la Tarraco romana (Ajuntament, Generalitat i Estat) que contemplava ubicar al Banc d’Espanya un gran centre d’interpretació turística. Vam tenir els diners a la mà, però Ballesteros se’n va desentendre. Una vegada més.

Anuncis dels Jocs Mediterranis al lateral del Banc d’Espanya. Foto: Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Quan era molt jovenet, amb tota la vida pel davant, vaig rebre una recomanació que no he oblidat: “No comencis grans projectes amb idees no tan grans” (En anglès: Do not start vast projects with half-vast ideas”) El Rambla Science, que bé es podria titular en català i no en Spanglish, manca d’un propòsit clar, fàcil d’entendre per la població i amb una visió de pervivència.
    L’ajuntament socialista no ha passat de fer “projectillos” efímers com jocs, fires i jornades, molt lluny dels nostres avantpassats romans que pensaven en un futur etern…

  2. ¡¡a Tarragona NO PODEM deixar escapar una ocassió com aquesta¡¡
    Aquesta vegada, la complicitat Ajuntament-URV, amb la inestimable col.laboració de Sergio Nasarre com a Director de la Càtedra de l’Habitatge, ha donat el seu fruit en forma d’ajut econòmic important de la Unió Europea.
    El consens social es qüestió d’informar bé a la ciutadanía del que representa el projecte “Rambla Science”, i aixó es relativament fàcil de fer. Per altre banda, si no s’aconsegueix el consens polític, aleshores voldrà dir que Tarragona no es mereix als politics que acabem d’escollir. No tornem a repetir experiencies negatives com les produides a l’inici dels passats Jocs Mediterranis…
    Quant al nom del projecte, estic d’acord amb l’amic Xavier Allué. Ara que ja tenim l’aprovació de la UE, tenim de buscar un nom més nostre, que sigui atractiu per a tots, logicament en català i que identifiqui la ciutat i la Rambla amb l’activitat que es farà a tan emblemàtic edifici.
    Agustí Pujol-arquitecte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here