17.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, març 19, 2024

Pau Ricomà: “Comença una nova etapa a Tarragona”

Pau Ricomà amb la vara d’alcalde a la porta de l’Ajuntament. Foto: Ricard Lahoz.

Canvi polític de dimensions històriques a Tarragona. Pau Ricomà és el nou alcalde després d’assolir la majoria absoluta necessària al plenari de constitució del nou ajuntament celebrat aquest dissabte. Ricomà desbanca de l’alcaldia Josep Fèlix Ballesteros, després de dotze anys al càrrec.

 

Ple distès i reivindicatiu alhora. El resultat se sap abans de començar, potser per això molts tarragonins i tarragonines no es volen perdre el relleu històric al capdavant del consistori de la ciutat. Després de prendre possessió del càrrec, i on impera majoritàriament la fórmula del “prometo”, els catorze regidors d’Esquerra, Junts per Tarragona, En Comú Podem i la Candidatura d’Unitat Popular alcen la mà per votar Pau Ricomà.

El líder republicà suma els 14 vots per ser alcalde i estén la mà a tots els grups municipals

El nou alcalde promet el càrrec i “per imperatiu legal” el respecte a la Constitució i al rei, i “perquè em surt del cor, ho faig a Tarragona, a la seva gent i a Catalunya”. Ricomà fa un “agraïment molt especial” a les forces que l’han votat “i que han fet possible el canvi”, i estén la mà als que no l’han votat (PSC, Ciutadans i PP) i que a partir d’ara formaran part de l’oposició.

 

Ricomà es dirigeix a la ciutadania per dir-los que “ser alcalde de Tarragona és un honor immens”. Defineix Tarragona com una ciutat “on s’hi parlen moltes llengües diferents, d’acollida, catalana i d’integració”. Posa els fonaments del seu mandat i avisa que governarà amb els “valors republicans del bon govern”, com la participació ciutadana, la transparència i els respecte, i promet combatre el masclisme, el racisme, l’homofòbia, el maltractament animal i la “falta de llibertats democràtiques”.

Ricomà, presidint el ple en solitari i escoltant les intervencions dels portaveus municipals. Foto: Ricard Lahoz.

L’alcalde tanca el seu discurs sentenciant que “avui comença una nova etapa a Tarragona, on ningú no se n’ha de sentir fora”. Avisa que el canvi no el podran fer sols i demana la col·laboració de les forces polítiques per “construir-lo entre tots”. Abans de seure a la seva nova cadira, des d’on presideix tot el Saló de Plens, crida: “Visca Tarragona, i visca Catalunya!”.

Carla Aguilar (En Comú Podem): “Hem sumat Tarragona a les ciutats del canvi”

A la bancada de l’esquerra del Ple, els seus socis de govern li donen l’enhorabona. “Avui és un dia històric perquè hi ha un canvi necessari, il·lusionant i esperançador per la nostra ciutat”, diu Carla Aguilar Cunill, portaveu d’En Comú Podem. La nova primera tinent d’alcalde remarca que, des del govern, volen en acabar amb la violència de gènere i promoure la sostenibilitat i l’accessibilitat, entre d’altres accions. “Vam somiar una Tarragona que hem treballat per aconseguir, sí que es podia i ho hem fet”, sentencia.

Sandra Ramos (PSC): “Pep, ets el millor alcalde que pot tenir aquesta ciutat”

A partir d’ara el grup més gran de l’oposició serà el que ha governat els darrers dotze anys, el Partit dels Socialistes. La seva portaveu, Sandra Ramos, diu que els sobren els motius “per votar Ballesteros”: entre d’altres, “per haver guanyat les eleccions i haver tingut el mandat de la ciutadania”. Ramos homenatja els 40 anys del PSC fent un repàs de la seva història i considera que els socialistes han “transformat aquesta ciutat” al llarg de tants anys. En acabar el seu discurs també guarda unes paraules per l’alcalde sortint, Josep Fèlix Ballesteros: “Ets el millor alcalde que pot tenir aquesta ciutat”.

Rubén Viñuales (Ciutadans): “Tarragona no és independentista i vostès ho saben”

Rubén Viñuales, el portaveu de Ciutadans, comença la intervenció denunciant que “una senyora vestida de groc” l’ha increpat a ell i a la seva família dient-los “fills de puta”. Sense donar treva al nou alcalde li pregunta si “és això el que tindran amb el pacte de l’odi” i “si ho permetran”. “Tarragona té més reptes que penjar la bandereta”, li etziba a Ricomà, i rebla: “Tarragona no és independentista i vostès ho saben”.

Dídac Nadal (JxTGN): “Defensarem els interessos de Tarragona davant de qui calgui”

Des de Junts per Tarragona, Dídac Nadal es mostra conciliador i treballa “per un govern del canvi”. Valorant els resultats electorals, reconeix que no van ser “prou hàbils per convèncer a tothom” però revela que no volen entrar al govern perquè “les cadires no estaven dins dels nostres interessos”. Nadal acaba amb un consell i la mà estesa a Ricomà: “No pot caure en cap dels errors de l’antic govern; nosaltres l’ajudarem”.

Laia Estrada (CUP): “No necessitem cadires però volem un govern d’onze regidors”

La CUP va ser la primera formació que es va posicionar a favor d’investir Pau Ricomà, i Laia Estrada explica que ho fan per dos motius. El primer, perquè “han acceptat les cinc propostes de l’assemblea” dels anticapitalistes, i el segon, perquè ja és hora de “canviar aquell que ha malgovernat Tarragona”. “Avui fem fora la màfia; i somriurem perquè també és una manera d’ensenyar les dents”, avisa Estrada mirant la bancada socialista.

Elisa Vedrina (PP): “Demanem al nou alcalde que no pengi la pancarta dels presos a l’Ajuntament”

Elisa Vedrina, del Partit Popular, lamenta que “la moderació és un valor cada vegada més fràgil” i que, per ells, “no és una bona notícia” que Ricomà sigui alcalde d’un govern “capitanejat per la CUP”. Amb tot, diu a Ricomà que no pengi “la pancarta dels presos” al balcó de l’Ajuntament i li demana “responsabilitat i diàleg”.

Xavi Puig (ERC): “El canvi no el podem fer sols”

Per la seva banda, Xavier Puig, d’ERC, es mostra il·lusionat per haver guanyat l’alcaldia de Tarragona. Fa un agraïment a les forces polítiques que ho han fet possible i avisa que els toca “liderar el canvi” però que no ho poden fer sols. Puig marca les línies mestres del que serà la seva obra de govern, amb temes com el feminisme, la convivència i el “compromís amb les llibertats democràtiques”.

 

Proclamat ja alcalde, Ricomà fa com a primer gest sortir al balcó del Palau Municipal i saludar els que l’esperen a la plaça de la Font. Després signa al costat del secretari general del consistori el primer decret del nou mandat: la designació dels vuit tinents d’alcalde.  Els lliura les respectives vares davant la presència del vicepresident del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, i tornen al saló de plens per aprovar el cartipàs municipal. La nova etapa acaba de començar, plena de reptes.

 

Tarragona torna a tenir un alcalde d’ERC al cap de 80 anys. Ricomà és el quart alcalde de la ciutat en el període democràtic encetat el 1979.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. adreçat al nou alcalde, Pau Ricomà.
    CULTURA: CAL CONNECTAR TARRAGONA AL PAÍS.
    La nostra desconnexió, endèmica, de sempre, ens manté fora del mapa. Especialment pel que fa a la creació i la producció (que potser, també, ens hem guanyat per mèrits propis).
    Cal redreçar-ho; més val tard que mai.
    Òbviament, la qüestió mereix una anàlisi més profunda, més detallada. I no caure en l’error de fer volar coloms, de pretendre-ho corregir amb cops d’efecte. Cal un objectiu, i molta feina guiada per per una estratègia de política cultural.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here