17.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

María José Llergo, com un pati cordovès

Imatge de l’actuació (Fotografia: Mateo Bernal).

Aquella noia que veus a dalt de l’escenari, vestida de negre, amb els peus descalços i la rialla cristal·lina, porta la història social del flamenc a les venes. De menuda collia, amb admiració, els cants que l’avi li ensenyava, al tros, a Pozoblanco, i ara, amb la seva veu portentosa, de les arrels familiars n’ha erigit un monument al flamenc. Quan canta, obre els braços i les mans, com si pregués un parenostre, com si agraís al poble gitano que dels laments n’hagi fet néixer aquesta música.

Amb unes poques cançons publicades a les xarxes socials en els darrers dos anys, María José Llergo ja ha enlluernat milers de persones i s’ha estrenat en festivals com el Primavera Sound. Malgrat que li han clavat l’etiqueta de “veu emergent” i l’han comparada amb Rosalía, Maria Arnal o Sílvia Pérez Cruz, ella manté l’ego domesticat. “Yo soy una persona que canta y escribe. No soy más, no quiero nada más”, diu al mitjà Playground.

La jove ‘cantaora’, que s’ha popularitzat amb la cançó ‘Niña de las dunas’, va actuar dissabte a Tarragona 

Davant del nerviosisme suscitat per uns problemes tècnics a l’inici de l’actuació a l’Espai Jove la Palmera de Tarragona, Llergo s’anima a parlar amb el públic una estona en català. “Vinga, doncs!”. Alumna de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), aquesta jove andalusa ha polit el seu cant a Barcelona, capital de la Catalunya mestissa i aflamencada, de la terra de la sardana flamenca del guitarrista Toti Soler.

Entre el repertori del concert, destaquen ‘Niña de las dunas’, ‘Ya se sabe la luna’, ‘Nana del Mediterráneo’ i una versió de ‘Canción de soldados’. Llergo també s’atreveix amb el tango ‘Volver’. Acompanyada pel guitarrista Marc López, tanca el concert cantant per ‘bulerías’, sense micròfon i amb els presents a qui demana que s’aproximin a tocar. Reduïdes les distàncies, una senyora, la Mercedes, se li atansa i li explica que fa dècades que va venir de Cadis. Llergo li respon que les millors ‘bulerías’ són gaditanes, i li canta, mirant-la amb dolçor i respecte.

El Festival Sota la Palmera programa activitats culturals i d’oci fins al 3 d’agost

En aquesta primera gira, amb aturada a Tarragona inclosa, podríem dir que la nena de les dunes ha aflorat. El seu despertar ha estat com endinsar-se en un pati cordovès: replet de tonalitats, amb una paret blanca al fons. En la seva manera d’expressar-se es mostra la frescor d’una rosa, de la rosa de la cançó d’Antonio Machín que li cantava l’avi, José Sánchez Muñoz. ‘Mira que eres linda’, María José.

El proper cap de setmana, Balkan Paradise Orchestra

El concert de María José Llergo, la nit del passat dissabte 13 de juliol, s’emmarca en el Festival Sota la Palmera, que cada estiu té lloc a Tarragona, de la mà de la conselleria de Joventut, i que preveu diverses activitats culturals i d’oci fins al 3 d’agost. El cap de setmana que ve hi actuaran les barcelonines Balkan Paradise Orchestra, el divendres 19 de juliol. En l’àmbit musical, enguany també hi participaran noms com els de The Sey Sisters, Pupil·les, Pavvla o Marinah (Ojos de Brujo), entre d’altres. La programació es pot consultar en el següent enllaç.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here