13.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 4, 2024

Aixecant la vista per la Rambla Nova

Edifici Zodíac, a la Rambla, davant el monument als castellers. Mosaics de Santiago Padrós.

A Tarragona, amb un passat romà tan espectacular, qualsevol element patrimonial posterior, per molt interessant que sigui, és fàcil que quedi deslluït. Aquest cert menysteniment encara es fa més palès en el cas de l’arquitectura de la segona meitat del segle XX, la veritable ventafocs del patrimoni tarragoní. I això que ens ha donat exemples tan reconeguts com l’edifici del Govern Civil (actual Subdelegació del Govern), projectat als anys 50 per Alejandro de la Sota. D’aquesta època hi ha altres elements no tan evidents a primer cop d’ull però que, si ens hi fixem bé, ens adonem que també formen part del paisatge urbà i sentimental de la ciutat.

Al voltant del passeig es conserven mosaics i altres elements decoratius de façanes dissenyades fa mig segle

Molts d’aquests detalls es troben en forma de mosaics, plafons ceràmics o relleus a les façanes de l’últim tram de la Rambla Nova, el que va de la Font del Centenari a la plaça Imperial Tàrraco i que fins a l’arribada de la democràcia es va conèixer com a avinguda del Conde de Vallellano, en memòria del ministre franquista. Aquest tram es va inaugurar l’any 1954, en ocasió del centenari de la urbanització de la Rambla, i va donar el tret de sortida a la construcció d’una sèrie d’edificis que durant molts anys van configurar la zona més exclusiva de Tarragona. Aquests elements ornamentals no deixen de ser el reflex d’una època molt concreta i “no es tornaran a produir”, tal com indica l’arquitecte Ramon Aloguín, autor, junt amb Elena Virgili, de la guia Les estàtues ens parlen, editada per la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona.

Són elements ornamentals que reflexen una època de creixement d’una zona exclusiva de Tarragona

Al número 36 de la revista FET a TARRAGONA us convidem a fer una passejada per aquesta zona de la ciutat amb les fotografies captades per David Oliete i buscar aquests detalls de les façanes dels edificis que un dia, fa mig segle, van voler ser els més moderns de Tarragona.

 

Aquí en teniu només una mostra dels vuit edificis visitats pel FET. La revista la podeu trobar a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

Aquest reportatge l’hem pogut elaborar gràcies al suport dels 630 subscriptors actuals del FET. Si vols ajudar-nos a consolidar aquest periodisme de qualitat, rigorós i cuinat a foc lent a Tarragona:

Subscriu-te al ‘Fet’

 

I gaudeix de la lectura pausada de grans reportatges i entrevistes i de les activitats culturals exclusives que organitzem per als subscriptors.

Pineda Vaquer
Pineda Vaquer
Historiadora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here