24.5 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Dos cops a la imatge cultural de Tarragona

Estat actual de les obres a l’interior del Teatre Tarragona. Foto: Mauri – Ajuntament de Tarragona.

La imatge de Tarragona com a ciutat amb una atractiva oferta de cultura i espectacles en bons equipaments no pot anar a pitjor. El dia que es confirmava que el Teatre Tarragona haurà estat tancat gairebé vuit mesos (de febrer a octubre), se sabia que un jutge decreta que no es podran celebrar els concerts programats de nit aquest estiu a la Tarraco Arena Plaça per un denúncia sobre incompliment en matèria de sorolls.

 

En el cas del teatre, s’han confirmat les previsions més negatives: la caiguda del fals sostre es va produir per utilitzar un sistema i uns materials “no homologats”; els costos de reparació de més de 300.000 euros els assumeix inicialment l’Ajuntament; i el propi consistori presentarà una demanda contra l’arquitecte i l’empresa constructora perquè l’asseguradora no cobreix les despeses: diu que s’hi va fer “una mala execució”.

L’Ajuntament demandarà l’arquitecte la constructora del Teatre Tarragona, que no reobrirà fins a l’octubre

En resum, el Tarragona haurà estarà tancat més de mig any i haurà suspès o ajornat desenes d’espectacles, cosa que ha provocat un cost extra de 60.000 euros en devolucions i una mala imatge entre els programadors de teatre del país. El nou govern municipal diu que obrirà a l’octubre coincidint amb l’inici de la temporada de tardor-hivern, però es confirma que no es podrà utilitzar per Santa Tecla.

 

Durant la Festa Major, el vestíbul del Tarragona sí acollirà l’estand de les festes i serà espai d’exposicions i petits actes, però la Marató de Sang s’ha de reubicar en un altre lloc. Per la Tecla, doncs, només hi haurà música i teatre al Metropol, perquè el Camp de Mart segueix sense estar en unes condicions dignes. Això significa una pèrdua en l’oferta de cultura contemporània durant aquelles dates.

Imatge d’arxiu de la façana principal de la TAP. Foto: Ricard Lahoz.

En el cas de la TAP, el perjudici d’imatge és molt gran per a una marca que ha esdevingut de referència en pocs anys: sobretot, pel Concurs de Castells, però també en el sector dels programadors dels concerts amb els cantants i les bandes més comercials de l’estat espanyol. De moment, la primera reacció de l’empresa que gestiona l’espai ha estat avançar a les 19 hores l’espectacle ‘Good save the Queen’ del dissabte 27 de juliol.

El proper concert programat a la TAP el 27 de juliol s’avança a les 7 de la tarda per evitar la sentència judicial

Caldrà veure si els altres concerts com els de Marea i Manuel Carrasco (9 i 10 d’agost) també s’avancen a horari de tarda per no incomplir la sentència judicial que dictamina que la TAP no pot acollir espectacles entre les 9 de la nit i les 7 del matí. L’altra opció és suspendre les actuacions.

 

En tot cas, el dany ja està fet. L’equipament més gran del sud de Catalunya té una taca al seu historial. A més de la reacció municipal, cal sentir la dels gestors de la plaça i la de la Diputació, propietària del recinte.

 

I els dos casos revelen fins a quin punt Tarragona en el seu conjunt (administració pública i privats) necessita un tomb en la seva política cultural.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here