20.2 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Els guardians de la costa

Una de les màquines que neteja i aplana l’arena de les platges de Tarragona cada matí a primera hora. Foto: David Oliete.

Armando Ronquillo no té vacances a l’estiu. Més aviat al contrari. Operari d’una de les dues màquines de neteja de l’arena de les platges de Tarragona, treballa de dilluns a diumenge, de les cinc a les deu del matí, recollint les deixalles abandonades pels incívics i aplanant i pentinant l’espai que, uns minuts després, ompliran els banyistes amb tovalloles, para-sols i la resta de complements. La temporada comença per a ell per Setmana Santa i s’allarga fins a finals de setembre. Fa onze anys que s’hi dedica, la qual cosa li confereix prou experiència per fer comparacions i analitzar l’evolució de l’estat de la costa local en l’última dècada. “La gent cada cop és més cívica i està més conscienciada amb el medi ambient. Abans trobàvem més brossa”, resumeix.

 

L’ús intensiu de les platges a l’estiu obliga a fer una tasca diària de neteja, inspecció i control

 

Les dues màquines es van movent per sis de les platges del municipi al llarg de la setmana. Dilluns i dimarts van al Miracle i l’Arrabassada, dimecres i dijous a la Llarga i la Savinosa, divendres i dissabte fan la Móra i Tamarit, i diumenge se centren en la riba del mar. Segons explica Ronquillo, les principals dificultats les troben per esquivar els banyistes que dormen a la sorra durant la nit i els que hi arriben de bon matí.

 

Les màquines fan una doble tasca de neteja de la brutícia i de taponament i aplanament dels forats a la sorra que fan el mar i, sobretot, la gent jugant. En l’apartat de les anècdotes, Ronquillo admet entre riures que durant els mesos de vacances troben sovint parelles fent l’amor –un clàssic universal de l’estiu–, i que entre la brossa que recullen apareixen carteres robades i oblidades, que lliuren de manera immediata a la Guàrdia Urbana perquè es pugui retornar la documentació als propietaris.

 

Els responsables del manteniment de l’arena afirmen que els banyistes són cada cop més cívics

El servei de manteniment de l’arena correspon a l’Ajuntament, que el té externalitzat al grup multinacional Foment de Construccions i Contractes (FCC). Aquesta empresa gestiona la neteja de l’espai públic de la ciutat, excepte els parcs i els jardins, i compta amb sis encarregats per dirigir i coordinar el treball que s’ha de fer en els diferents àmbits del municipi. En el de les platges, el responsable és Àlex Ruiz, un tarragoní vinculat al mar des de sempre i força conegut per tothom que es mou en aquest món: des dels pescadors del Serrallo fins a Salvament Marítim i la Creu Roja, amb qui col·labora sovint.

 

Sensibilitzat per la polèmica generada des de fa mesos per les queixes veïnals en referència a la deficient neteja de la ciutat, Ruiz assegura que a les platges es fa una “tasca de manteniment molt eficient des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu”. “Destinem una inversió important de recursos econòmics i humans amb la qual assolim uns resultats que, dissortadament, no es valoren prou”, afegeix, alhora que reparteix responsabilitats: “Tots tenim drets i obligacions, però hi ha ciutadans que obliden la segona part. L’incivisme ens costa molts diners públics”.

(…)

Així comença el reportatge que inclou el testimoni d’altres professionals que es dediquen, per exemple, al control de la qualitat de l’aigua del mar. Un reportatge que publiquem íntegrament al número 36 del FET a TARRAGONA.

 

La revista la pots trobar a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

Si vols ajudar-nos a consolidar aquest periodisme de qualitat, rigorós i cuinat a foc lent a Tarragona des de fa gairebé sis anys,

Subscriu-te al ‘Fet’

 

I suma’t a la comunitat de subscriptors de la qual ja en formen part 630 amics i amigues.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here