13.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 17, 2024

Entrem a la presó de Mas d’Enric

Taller de la presó de Mas d’Enric, on treballen un centenar d’interns. Foto: David Oliete.

A la presó de Mas d’Enric hi conviuen més de 700 presos, tots homes excepte 43 dones (una de les quals és Carme Forcadell, expresidenta del Parlament). Més de la meitat ja es formen i treballen mentre compleixen la condemna. El Departament de Justícia vol que la feina sigui un dels pilars de la reinserció social i contribueixi a fer baixar els índexs de reincidència: actualment, tres de cada deu interns tornen a delinquir al sortir en llibertat.

El ‘Fet’ visita el centre penitenciari, obert el 2015 i un dels més moderns d’Europa

El FET a TARRAGONA ha aconseguit entrar a la presó del Catllar, oberta el 2015 com una de les més modernes d’Europa i que vol convertir-se en un referent de la política penitenciària. Amb el company fotògraf David Oliete intentem descriure aquí el que hi hem viscut un matí d’un dia qualsevol d’aquest estiu i defugir els tòpics, els prejudicis i les deformacions.

 

La descripció serà forçosament parcial, fruit d’una visita tutelada d’unes hores, de les converses amb els interns i els responsables d’un dels centres penitenciaris més moderns d’Europa, amb capacitat per a 1.020 reclusos, amb l’acompanyament de membres del Departament de Justícia i el CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció), empresa pública de la Generalitat, que és qui autoritza la visita del FET.

La generalitat vol acabar amb els tòpics i mostrar les iniciatives per a la reinserció dels condemnats

La conselleria té ganes d’obrir les portes de la presó per intentar foragitar tòpics i mostrar com els condemnats es formen i treballen com a part fonamental de la seva reeducació, per preparar-se per al dia que surtin en llibertat, un cop complerta la pena, i tinguin més eines i recursos per viure en societat sense tornar a delinquir.

 

A la zona d’accés de Mas d’Enric, a la primera sala que es troba tothom que ve a visitar un pres, en una de les parets s’hi pot llegir amb lletres grans i de color negre, sobre un fons gris, el fragment d’un dels articles de la Constitució espanyola: “Les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat restaran orientades vers la reeducació i la reinserció social (art. 25.2 CE)”. La frase, de lectura quasi obligada a la sala d’espera, està incompleta, perquè l’article original afegeix “i no podran consistir en treballs forçats”.

La formació i la feina que fan els interns està homologada per ajudar-los a trobar un lloc de treball quan surten

Mentre fotografio aquesta frase, abans de guardar el telèfon mòbil en una de les taquilles de l’entrada, com exigeix la normativa de la presó, una de les funcionàries m’explica amablement que tampoc està permès captar cap imatge sense autorització a la sala d’espera i mentre em somriu, sense saber amb qui parla, comenta irònicament: “Em fa gràcia aquesta frase, aquí passa justament el contrari”. Poc després dubta i pregunta si el fotògraf i jo som policies. La teoria topa de seguida, sense voler-ho, amb la realitat, en un xoc fortuït, anecdòtic i subjectiu.

 

Fetes les acreditacions, comença la visita, acompanyats per Juanjo Torres, director general del centre d’inserció. A estones també s’hi afegirà el director de la presó de Mas d’Enric, l’afable Paco Romero, juntament amb Paola Sancho (directora de formació i inserció del CIRE).

(…)

Així comença el reportatge al centre penitenciari de Tarragona que hem preparat durant mesos i que publiquem íntegrament al número 37 del FET a TARRAGONA. Aquest treball ha estat possible gràcies al suport dels més de 630 subscriptors i subscriptores que confien en un periodisme de qualitat, rigorós i cuinat a foc lent.

 

Per això et demano que et sumis al Club del FET per només 30€ l’any i que participis de totes les activitats culturals que hi organitzem:

 

Fes-te del FET, aquí.

 

I vine aquest dimecres a la festa del sisè aniversari, oberta a tothom. Celebrarem amb una copa de cava la sortida al carrer del número 37 de la revista.

Esteve Giralt
Esteve Giralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here