Advertisement
19.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 9, 2023

La banda sonora de la URV

Concert conjunt d ela coral, l’orfeó i l’orquestra de la URV a l’aula magna del Campus Catalunya. Foto: David Oliete.

Tres nits a la setmana, quan l’activitat al Campus Catalunya sembla apagada i el soroll dorm, s’encenen les llums de l’Aula Magna. La discreta porta lateral s’obre i es tanca. Els músics hi fan entrada. Els dilluns assaja la Coral sota la batuta de Montse Ríos. Els dimarts és el torn de l’Orfeó que dirigeix Núria Giménez, i els dijous és la nit de l’Orquestra, que des de fa un any condueix Miquel Massana.

Coral, orfeó i orquestra assagen una nit per setmana a l’aula magna del campus catalunya

Uns venen de casa, uns altres del despatx, alguns han acabat les classes fa estona. N’hi ha que viuen a Tarragona, altres es desplacen des de Reus, el Vendrell o la Selva del Camp. Els assajos són primordials. Les tres formacions les alimenten estudiants i exestudiants, professors i personal de la universitat. Cada formació segueix el seu camí i conflueixen, com a mínim, en el Concert de Nadal. És allà on fa unes setmanes els tres grups van desplegar tot el seu potencial, cosa que posiciona la URV com una de les universitats catalanes amb una faceta musical més desenvolupada.

Montse Ríos va fundar la coral el 1991 i ara coordina l’aula de música de la universitat

De les tres branques, la més madura, veterana i professionalitzada és la Coral. El primer concert el van fer el juny del 1991, quan la URV encara era la Divisió VII de la Universitat de Barcelona. La tarragonina Montse Ríos, que acabava d’arribar de Ginebra amb el títol superior de Direcció Coral sota el braç (a banda de la llicenciatura en Pedagogia i Ciències de l’Educació), va proposar-ne la creació. “Aquí els alumnes no cantaven”, recorda.

Montse Ríos, en un assaig de la coral de la URV. Foto: David Oliete.

A l’inici del curs 1990-1991 va penjar cartells i en el primer concert, ja a quatre veus, van ser una vintena de cantaires. “Dels que van venir, diria que un 70 % havien fet música al conservatori i la resta afinaven bé, però si no saps llegir música no pots estar al cor; els cantants han de poder seguir la partitura i practicar-la”, explica Montse Ríos.

 

El nivell del grup ha estat des dels inicis a l’alçada de l’exigència de la seva directora, que des de fa cinc anys compta amb Albert Cid com a ajudant de direcció. Les sopranos Marta Mathéu i Dolors Aldea, la mezzosoprano Mercè Obiol o el baríton Àngel Òdena han passat per la Coral de la URV. “No venim a cantar només per passar-ho bé. Vull que la gent de Tarragona pugui escoltar Mozart, Beethoven o la Passió segons sant Mateu de Bach”, remarca Ríos.

(…)

Així arrenca un ampli reportatge que publiquem íntegrament al número 39 del FET a TARRAGONA. Una revista amb ànima i orgull tarragoní que pots trobar a:

Llibreria La Capona

Llibreria Adserà

Cal Matias (Serrallo)

Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8)

Si te’n fas subscriptor/a, rebràs còmodament a casa la revista i podràs participar de les activitats culturals exclusives que organitzem i del sorteig d’entrades per a espectacles als teatres de Tarragona:

Fes-te del Fet aquí!!!

Aquest cap de setmana hi hem sumat 10 nous subscriptors i ja en som 660. Gràcies pel suport al periodisme rigorós i de qualitat.

Sara Sans
Sara Sans
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here