18.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

“L’heroi és la persona que està malalta i sola, no el voluntari”

Margarita Aniorte, voluntària de Tarraco salut, amb un malalt en cures pal·liatives. Foto: David Oliete.

Mentre treballava de comptable analítica en una empresa química del nostre territori, Margarita Aniorte va veure un dia un reportatge sobre l’entitat TarracoSalut. “Vaig guardar el retall a la cartera durant una bona temporada, per tenir-lo a mà quan em decidís a fer el pas”, recorda. I aquest instant va arribar el juny del 2017, quan la van prejubilar.

Margarita Aniorte és voluntària de Tarraco Salut des de fa més de dos anys

“Volia fer-ho però sense saber si ho podria tirar endavant, des del desconeixement”, exposa la Margarita amb sinceritat, “i un dia em vaig presentar al local, em van fer una entrevista, vaig seguir una petita formació i el setembre del mateix any començava la meva tasca com a voluntària, fent acompanyament hospitalari”.

 

Un dia que no hi havia cap altre voluntari va anar a acompanyar un malalt pal·liatiu. “Vam establir una bona relació, i crec que la seva vida va tenir prou qualitat fins al final”, relata. Des de llavors, i després de formar-se amb el suport d’un grup de psicòlegs de la Fundació Vilaniu, només s’encarrega de malalts amb cures pal·liatives.

Va a l’hospital tres dies a la setmana i acompanya malalts amb cures pal·liatives

La Margarita valora molt l’aixopluc dels psicòlegs professionals, tant en l’àmbit personal com a l’hora de tractar els pacients. “A vegades, per desconeixement, no fas bé les coses”, diu, “i tot ajuda”. I, emocionalment, creu que la dificultat no és tant no emportar-se a casa el que passa a l’hospital sinó no traslladar-hi les pròpies cabòries. Ella hi va tres dies a la setmana, unes nou hores en total, i surt a passejar, xerra, va a fer un cafè o juga al dòmino amb els pacients que té assignats. I de tots en recull un mateix desig: “Volen anar cap a casa, fins i tot les persones que estan soles”.

 

Després de més de dos anys d’experiència, la Margarita té clar que els voluntaris no són herois: “L’heroi és la persona que aguanta una malaltia i, a més, ho fa sola; la soledat és una malaltia del nostre temps que no es pot tractar amb pastilles”. I insisteix que el més important és la persona a qui fan l’acompanyament.

(…)

Així comença un dels articles dedicats a voluntaris de Tarragona que publiquem en un dossier de 25 pàgines de l’últim número del FET a TARRAGONA.

La revista, amb el titular de portada ‘Gent amb valors’, la pots trobar a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Si vols donar suport al periodisme que representa el FET, subscriu-t’hi aquí per només 30€ l’any.

Coberta del número 39 del FET a TARRAGONA. Autor: David Oliete.

 

Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here