27.4 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 9, 2024

25 anys de Teatre Metropol

Detall de l’obra de Jujol al Metropol. Foto: David Oliete

Aquest dimarts fa 25 anys de l’obertura del Teatre Metropol. El 10 de març de 1995, l’obra modernista de Josep Maria Jujol acollia la gala inaugural de l’espai. Quatre anys enrere, el 1991, l’Ajuntament l’havia comprat per dur-hi a terme una acurada rehabilitació que va anar a càrrec de l’arquitecte Josep Llinàs. Aquesta restauració va ser guardonada amb el Premi FAD d’arquitectura 1996.

La restauració de 1995 va ser guardonada amb un premi Fad d’arquitectura

Antonio Salcedo, professor jubilat d’Història de l’Art de la URV i expert en l’obra de Jujol, qualifica d’“excel·lent” la feina de Llinàs. “Va fer -valora al FET- un rigorós procés de rehabilitació d’una obra de la qual gairebé no tenien documentació. Va estudiar a fons el mateix edifici, i al llarg del procés va anar descobrint elements que en èpoques anteriors, quan el teatre fou convertit en cinema, per diverses raons s’havien amagat o transformat”.

Imatge de l’escala d’accés a la platea del Metropol, també obra de Jujol. Foto: David Oliete.

El Metropol, segons Salcedo, és “un dels teatres més originals de l’Estat espanyol i una de les millors obres de Jujol”. L’espai -amb poc més de 500 butaques- viu el seu 25è aniversari a mig gas, perquè amb prou feines acull algunes representacions esporàdiques: els concerts de Joventuts Musicals, les funcions d’Els Pastorets per Nadal i les de la Mostra de Teatre Jove en primavera o, aquest proper dissabte 14, el festival de l’Esbart Dansaire de Tarragona. Això sí, la Trono n’aprofita l’escenari per a la seva temporada d’espectacles.

L’espai, obra de Jujol, espera rebre enguany una inversió municipal de 50 mil euros

L’ajuntament preveu invertir-hi aquest any 50.000 euros en obres de millora entre les quals hi ha el sistema de climatització. Però més enllà de l’equipament teatral, l’edifici i la façana de la Rambla Nova presenten un aspecte deixat que no ajuda a posar en valor l’obra de Jujol. I el tancament ja fa anys del Cafè Metropol amaga el jardí, una de les joies del modernisme a Tarragona. Revertir aquesta situació hauria de ser una de les prioritats de l’àrea de Cultura al llarg d’aquest mandat.

Façana del Metropol. Foto: Ricard Lahoz.

De fet, l’àrea de Patrimoni treballa amb la idea d’intervenir enguany en les bigues de la galeria d’entrada a la platea. I sobre la figura de Jujol, el govern de Ricomà no descarta situar al primer pis de l’edifici un centre d’interpretació de la figura de l’arquitecte modernista. Les plantes superiors, però, es posarien a la venda.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here