Advertisement Advertisement Advertisement
11.7 C
Província de Tarragona
Dimecres, març 22, 2023

El Mercat Central, protagonista del ‘Fet’ 42

El Mercat Central, abans d’obrir, a primera hora del matí. Foto: David Oliete.

Té 105 anys. Només dorm quatre hores al dia i tanca un dia a la setmana. Les ha vist de tots colors. Abans en deien la plaça, ara és el Mercat Central de Tarragona, un dels edificis que més vida irradia a la ciutat i que acaba d’escriure un nou capítol de la seva llarga història: el del batec que ha mantingut mentre la ciutat vivia confinada.

A la planta de logística del Mercat cada parada disposa d’una cambra per guardar el producte fresc

Durant les setmanes més crítiques de l’emergència sanitària, gairebé totes les parades van continuar treballant. En silenci, darrere de les mascaretes i preparant comandes de clients invisibles que trucaven per telèfon. L’habitual enrenou, l’anar i venir, les rialles i els crits van reduir-se tan dràsticament que el cop sec d’un ganivet tallant costelles podia sentir-se en travessar la porta principal. Una prova més superada. Afortunadament, en aquest cas, la normalitat ha tornat a imposar-se i el Mercat ha recuperat la vitalitat que li és innata.

Traient el producte de la cambra frigorífica per portar-lo a la parada. Foto: David Oliete.

Quan, a dos quarts de nou, s’obren les portes al negoci de la venda i al plaer de la mirada, de la tria, del trobar i del posseir, l’engranatge del mercat ja fa hores que gira. El temple del quilòmetre zero es nodreix de vida per alimentar-ne moltes altres. A partir de les sis del matí, paradistes i proveïdors comencen a traginar per la planta baixa del mercat. Van arribant les furgonetes carregades amb verdura, pollastre, carn, peix i tota mena de viandes mentre els paradistes pugen i baixen amb el muntacàrregues.

Obrint les parades al Mercat Central, punt neuràlgic de la ciutat. Foto: David Oliete.

En aquesta planta de logística, el backstage del mercat, cadascú hi té la seva pròpia cambra frigorífica on hi guarda el producte fresc. El Jaume, de La Selecta hi té els seus pollastres; l’Andreu de la Manoli, la fruita i la verdura acabada de collir; i, a l’altre costat, el peix de l’Encarna, de la Rosa, de l’Hermínio… i així fins a 41 habitacions nevera, una per a cada parada que té el mercat.

(…)

Aquest és un petit avançament del reportatge que publiquem íntegrament al número 42 de la revista FET a TARRAGONA. Aquestes fotografies de David Oliete són diferents a les que es veuran en paper.

El Mercat és un dels escenaris protagonistes d’una publicació que aposta per la proximitat en temps de post pandèmia. El FET es distribuirà entre els subscriptors a partir de dimarts 7 de juliol. El mateix dia estarà als punts de venda de Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Aquest reportatge s’ha elaborat gràcies al suport dels 675 subscriptors actuals del FET. Si t’hi vols sumar per només 30€ l’any, entra aquí i sigues benvingut.

El gel omple les peixateries. Foto: David Oliete.
Sara Sans
Sara Sans
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here