16.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

De la terra compromesa a la cistella desconfinada

Cesc Vidal al seu local de fruita i verdura ecològica, als Pallaresos. Foto: David Oliete

Terres fèrtils, mans innovadores, tossudes i compromeses. Consumidors, persones inquietes. Aires d’esperança i canvi al camp tarragoní. Una desgràcia com l’emergència sanitària, amb el confinament de milers de persones a casa seva durant vora tres mesos, ha fet que molts tarragonins hagin obert els ulls per mirar què es produeix a prop de casa i què es pot comprar de manera directa, lluny dels grans centres de distribució, sense intermediaris. No és un moviment de xifres descomunals, ni de bon tros, però si es consolida i creix, albira una petita revolució al camp en la relació entre productors, siguin pagesos o ramaders, i clientela.

La pandèmia dispara la demanda d’aliments ecològics conreats ben a prop de Tarragona

“La Covid-19 ha estat un revulsiu bastant espectacular, la gent es comença a mirar el producte de proximitat. Collons, jo fa més de vint anys que m’hi dedico, fins ara costava molt!”, exclama el Cesc Vidal (Apit Integral), amb verdura i fruita ecològica produïda i venuda des dels Pallaresos (Tarragonès) arreu del Camp de Tarragona. La reflexió, espontània, en resposta a la proposta del FET d’explicar la seva experiència, resumeix a la perfecció el que es va coent i obre un fil on començar a estirar.

Pol Munté, pagès de Cal Marxant al Baix Gaià. Foto: David Oliete.

Els productors ja hi eren, no han aparegut com un bolet amb la pandèmia. El que s’ha multiplicat és la demanda. Ho han viscut pagesos de recorregut i experiència en la venda directa com el Cesc, de 47 anys, o el Pol Munté, de Cal Marxant, de la mateixa generació de petits pagesos, amb quatre hectàrees i mitja d’horta entre la Pobla de Montornès i la Riera de Gaià, al Baix Gaià.

“La demanda ha crescut un vint per cent”, constata el Pol. Des del seu hort s’albiren les aigües del color blau intens del Mediterrani, en unes terres fèrtils de meteorologia extraordinàriament benigna. “Aquí podem cultivar enciams tot l’any”, explica. Per la situació de la finca, al terme de la Pobla, hi ha gairebé quatre graus de diferència a l’hivern respecte a la Riera, a tocar.

Entre els clients hi ha ganes de canviar la manera de consumir, amb la compra directa, sense intermediaris

No és un fenomen exclusiu de Tarragona ni del Camp, ja s’escampa per tot el país. Tampoc és nou, fa anys que es cou, però ara la crisi sanitària li ha donat una oportunitat. En una àrea geogràfica com la tarragonina, amb tradició de petits productors i minifundis, sense una gran massa de població, la xarxa creix a poc a poc, sobretot amb el boca-orella i s’estructura en la majoria dels casos amb cistelles setmanals o quinzenals encomanades a cop de Whatsapp. Ha passat durant l’estat d’alarma, amb la limitació de la mobilitat, i continua creixent ara, en el postconfinament.

(…)

Així comença el reportatge que publiquem íntegrament al número 42 del FET a TARRAGONA i que hem pogut elaborar gràcies al suport dels nostres 680 subscriptors.

Per això et demanem que et sumis a la comunitat del FET per només 30€ l’any: a més de rebre a casa moltes dosis de bon periodisme, podràs gaudir d’activitats culturals exclusives com les que hem organitzat aquest mes de juliol a la Necròpolis paleocristiana i al Parc Ecohistòric del Pont del Diable.

Fes-te del FET aquí

 

I si la vols comprar individualment, vés a Llibreria La Capona, Llibreria Adserà i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Esteve Giralt
Esteve Giralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here