23.7 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 16, 2024

Els encerts de la Tecla més difícil i excepcional

La Banda Unió Musical i la xaranga Tocabemolls van protagonitzar dos concerts al Camp de Mart davant d’un públic entusiasmat. Foto: Núria Loras.

El millor d’aquesta Santa Tecla -que mai oblidarem per la seva excepcionalitat- ha estat innovar en els formats i descobrir o reaprofitar espais públics exteriors per a l’activitat cultural. L’Ajuntament -especialment els tècnics de Cultura i Festes- i les entitats han superat amb nota alta el repte d’oferir una programació prou atractiva durant la Festa Major, assumint tots els condicionants de la pandèmia.

La Festa Major ens descobreix nous espais i que el Camp de Mart té moltes possibilitats

Així, hem assistit a una intensa programació de concerts al teatre auditori del Camp de Mart. Hem vist per televisió i a les xarxes la magnífica feina dels balls parlats amb les seves representacions en diferents espais. I hem comprovat les ganes de molts col·lectius per oferir propostes musicals, xerrades i presentacions de llibres en actes de petit format.

La Tecla 2020 deixa una petjada: el virus ens ha obligat a buscar altres espais i formats i la resposta municipal i de les entitats ha estat magnífica. A més de treure el màxim rendiment possible a un Camp de Mart que necessita obres urgents, hem tornat als jardins de Casa Canals i el Metropol, hem descobert el Fòrum de la Colònia i el jardí del Banc d’Espanya i hem tastat les possibilitats immenses de l’entorn del Pont del Diable.

Ara, el repte és aprofitar els espais exteriors per seguir-hi programant activitat cultural

L’èxit em sembla indiscutible. El repte del consistori és ara, un cop passada la Festa Major, aprofitar aquests espais exteriors i oberts per seguir-hi programant activitat cultural. En alguns casos, directament, i en altres en cooperació amb les entitats de la ciutat, que han demostrat les ganes enormes de contribuir a mantenir ben viva una #culturasegura i l’esperit de la Festa Major.

El Toc de Matinades ha canviar de format aquest any. Foto: David Oliete.

L’empenta de la Banda Unió Musical programant el cara a cara amb la xaranga Tocabemolls és una de les proves que alimenten aquesta idea. Però també l’associació de músics de Tarragona (aMT) organitzant actuacions a l’espai La Palmera; els Xiquets i la Jove portant concerts de format gran al Camp de Mart i els gestors del parc del pont del Diable embolcallant de música el monument. Ara, es tracta de no perdre l’oportunitat que ens deixa aquest 2020 tan estrany i difícil, donar sortida al talent local i ampliar els escenaris culturals de Tarragona.

L’oferta d’actes ha estat prou atractiva i ha ajudat a apavaigar les ganes de gresca dels més joves

Un segon encert de la Tecla 2020 ha estat programar una oferta prou atractiva d’espectacles durant les nits prèvies al dia gran, per respondre les expectatives de la població més jove, apaivagar les ganes de gresca i evitar concentracions alternatives les nits del 21 i 22 de setembre. Això ha estat determinant en un any sense Baixada de l’Àliga, sense Cercavila, sense Entrada del Braç, sense correfoc, sense castells, sense pilar caminant, sense Seguici petit… El més fàcil hauria estat no fer res.

La pandèmia ha comportat buscar alternatives i organitzar actes més petits i descentralitzats

I un tercer encert ha estat la imaginació dels organitzadors a l’hora de buscar alternatives: el llançament de voladors a càrrec dels grups de foc des de diferents zones de la ciutat a l’hora de l’entrada del Braç n’és un dels millors exemples. Però també l’Anella Tapa impulsada per les comparses de Carnaval; el Traditrenet, que ha portat els músics per tots els barris damunt del trenet turístic; i les visites guiades d’Itínere i Argos.

La culminació d’aquesta Santa Tecla més íntima i tranquil·la, però prou lluïda, va ser el ball solemne i protocol·lari de l’Àliga i el Lleó a la Catedral. Criticada injustament per alguns a les xarxes per considerar-la excloent i no haver-la anunciat prèviament, la cerimònia -documentada a l’Edat Mitjana- està cridada a quedar-se en la seqüència ritual de la Festa. Una altra oportunitat que ens ofereix la pandèmia per repensar la Tecla del futur.

El ball protocol·lari de l’Àliga i el Lleó a la Catedral no es representava des de l’Edat Mitjana. Foto: David Oliete.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here