16.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 17, 2024

Els errors no forçats del govern Ricomà

Xavi Puig manté les competències d’Urbanisme, però deixa de ser el portaveu del govern municipal. Foto: ERC

Dos gols en pròpia porta. Dos trets al peu. Dos errors no forçats. Utilitzeu la metàfora que més us agradi. Són dues circumstàncies ben diferents, però que s’han produït amb només 10 dies de diferència i que impacten negativament en el rumb de l’equip de govern de l’ajuntament de Tarragona.

La crisi provocada per la negligència del tinent d’alcalde Xavi Puig en una festa de casament (ha demanat perdó públicament i això cal valorar-ho positivament) i la decisió política de tancar l’activitat cultural de la ciutat són els dos elements que, des d’angles contraposats, fan d’aquest octubre un mes especialment convuls per a Pau Ricomà al front de l’alcaldia.

“El cas Xavi Puig i el tancament de la cultura impacten negativament en el rumb del govern de la ciutat”

Superada amb un aprovat alt la gestió dels primers mesos de la pandèmia i valorada amb un notable la programació cultural i festiva en els mesos d’agost i setembre, el govern liderat per Esquerra s’ha marcat dos gols en pròpia porta, que ara haurà de contrarestar en un context més que complicat.

L’alcalde salva el cas de Xavi Puig retirant-li les responsabilitats de portaveu del govern, però no acceptant la seva dimissió (hauria estat “desproporcionat”, diu Ricomà) i mantenint-lo com a conseller d’Urbanisme i Territori. Un càstig a mitges. Algun gest havia de fer, però políticament l’alcalde sap que la sortida de Puig hauria afeblit més un equip de govern que necessita moltes mans. I el número 3 és una peça clau en l’engranatge dels republicans.

“Ricomà manté al seu conseller d’Urbanisme perquè és una peça clau al govern”

Si l’actitud irresponsable de Puig (compensada després per posar el càrrec a disposició) ha provocat la indignació d’uns i la comprensió d’uns altres, el tancament dels equipaments culturals s’ha vist per gairebé tothom com una decisió precipitada. Perquè el govern municipal no va esperar 24 hores a conèixer les decisions del Procicat, que només va limitar-ne els aforaments al 50%? De cop, s’ha acabat la cultura segura?

Façana del Teatre Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

Resulta incomprensible que tota l’encertada gestió cultural de suport al sector (aquest dimecres l’ajuntament anunciava els 24 projectes que rebran ajuts directes per valor de 100.000 euros!!!), es vegi entelada per unes restriccions úniques a Catalunya. Aquests dies ha fet mal veure els espectacles de la Fira Mediterrània a Manresa o els muntatges teatrals de Temporada Alta a Girona.

“Resulta un contrasentit que els ajuts al sector cultural es vegin entelats per una decisió precipitada”

Un contrasentit en la gestió política i una errada personal amb algunes conseqüències polítiques obliguen ara l’equip de govern a remuntar la situació, després de donar munició fàcil als partits de l’oposició. El panorama municipal, igual que el de la pandèmia, es complica. I arriba un moment clau: el de negociar els pressupostos de 2021 amb les arques buides.  L’alcalde deu tenir ganes que s’acabi aquest octubre.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here