22.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juliol 25, 2024

Es poden prorrogar els pressupostos de Tarragona?

Jordi Fortuny, en l’entrevista al programa ‘Tarragona 100×100’. Foto: Ràdio Ciutat de Tarragona

“Prorrogar els actuals pressupostos de cara al 2021 és una possibilitat que no la vull ni somiar”. Jordi Fortuny, tinent d’alcalde de l’àrea econòmica de l’Ajuntament de Tarragona, rebla l’argument: “És millor aprovar un mal pressupost que prorrogar-lo”. I afegeix: “Si no aprovem uns nous comptes, es paralitzarà l’acció municipal els primers mesos de l’any vinent”.

Jordi Fortuny: “És millor un mal pressupost pel 2021 que prorrogar l’actual”

Amb aquesta contundència, Fortuny s’ha expressat aquest dilluns davant dels micròfons del programa ‘Tarragona 100×100’ de Ràdio Ciutat de Tarragona. I a continuació, ha dit que entén la inquietud dels partits de l’oposició (PSC i Ciutadans s’han mostrat favorables a negociar els pressupostos) i que està obert a parlar amb tothom. “Avui podem parlar de tot, però no podem concretar res, perquè hem de saber de quins ingressos disposarem”, afirma.

Per això, Fortuny apel·la l’Estat a “moure fitxa” i concretar els anuncis i promeses dels darrers mesos. Creu, per exemple, que a Tarragona -per població- li tocaria rebre entre 12 i 15 milions d’euros del fons de 5.000 milions anunciats el passat estiu a repartir entre els municipis. Però no hi ha res segur, encara. “Cal ser prudents”, insisteix en el decurs de l’entrevista.

El regidor d’Hisenda diu que l’Estat ha d’aportar almenys 12 milions d’euros a Tarragona

Seran, doncs, uns pressupostos que no es podran definir fins a última hora i partint d’una realitat: l’ajuntament ha vist disminuir en 10 milions els ingressos propis d’aquest any a causa del confinament i de la davalla de l’activitat econòmica per culpa de la pandèmia.

En el capítol de “beneficis fiscals”, el tinent d’alcalde d’Economia ha anunciat una bonificació del 95% de l’ICIO (impost sobre construccions, instal·lacions i obres) a totes aquelles reformes que es desenvolupin en edificis construïts abans de 1975. La idea de dinamitzar l’àmbit laboral de paletes, pintors, electricistes i un llarg etcètera de feines vinculades a la rehabilitació. Fortuny ha dit que examinaran altres propostes dels partits de l’oposició.

Obert a parlar amb totes les forces polítiques, creu que hi haurà “consens” per aprovar pressupostos

Creu que hi haurà “consens” a l’hora d’aprovar ordenances fiscals i pressupostos, però reconeix que l’impacte de la Covid-19 se solapa amb els efectes de la crisi de 2008 i que el ritme d’inversions a la ciutat “anirà més lent”.

Aquests són alguns dels arguments d’una entrevista on Jordi Fortuny també parla del projecte del Banc d’Espanya, de la situació de l’Empresa Municipal de Transports i de la incorporació de Nèstor Cañete com a nou responsable per reorganitzar per dins l’Ajuntament de Tarragona.

 

Aquí podeu veure l’entrevista íntegra al ‘Tarragona 100×100’:

https://rctgn.cat/fortuny-prorrogar-els-pressupostos-ho-paralitzaria-tot/?fbclid=IwAR1946UyFGvlBQEJYfx_Zg73pPIEdIcp6MFji8DEGiLl-yDP0zLY2jx7c2E

 

 

Vivim de promeses i anuncis de l’Estat que s’han de concretar. El govern espanyol ha de moure fitxa “aviat”. Les seves propostes

Pressupostos, incertesa pels ingressos, ha baixat molt però esperem que l’Estat tiri endavant el decret, mogui fitxa. Romanent tresoreria. Ha anunciat coses però encara no concreta. Són bons, però falta la lletra petita. Cal ser prudents.

La part d¡obligacions: inamovible. Marge per incrementar deteminades polítiques, suport per apl·liar el covid 19.

Davallada ingressos: de cara al 2021 10 milions. L’estat aporta 39 milions d’euros l’any, però de cara al 2021 no sabem si la veurem incrementada o amb quines condicions. Necessitem saber ingresos Estat i la seva política. Aportació: té 5 mil milions per repartir entre els municipis. Per població, ens tocaria entre 12 i 15 milions d’euros. Si rebem aquests diners, estarem en una situació prou forta per encarar les dificultats.

Entenc inquietud partits, podem parlar però encara no podem concretar. Quina capacitat d’endeutament tindrem per fer inversions? Hi ha tot un seguit d’incerteses que l’Estat les ha d’aclarir ja. Hi estem pressionant perquè és un problema general . No es parla d epressupostos enlloc.

Predisposició política a negociar, tothom hi està convidat, no hi ha partits priortiaris. Crec que hi haurà consens. Seria molt dolent haver de prorrogar pressupostos, no la vull ni somiar, seria pitjor que aprovar un mal pressupost. Suposaria una paràlisi durant els primers mesos de 2021 de l’acció municipal

Hem de tenir pressupostos per marcar un full de ruta.

Ordenances fiscals. Dimarts, reunió amb els partits i tècnics per parlar de beneficis fiscal. Proposta de l’ICIO per rebaixar-lo al 95% per facilitar reformes interiors edificis anteriors al 1975. Objectiu: rehabilitat i moure el mercat laboral d’autònoms de pintors, paletes….

ICIO aparells energies renovables. Estudiarem les propostes dels partits, algunes no es poden realitzar perquè destrossaria l’equlibri financer del consistori.

Taxes no es tocaran IBI i brossa. Rebaixar IBI el 2022 en habitatges que han incoporat instal·lacions mediambientals

Ajuts per despeses generals, preparem un decret els propers dies per ajuts directes de 400-500 €

Encara arrosseguem crisi 2008, més de 12 milions d’euros que hem d’amortitzar. Se solapne dues crisis.

Perillen inversions, no les que estan en marxa, però sí futures, el ritme d’inversions es pot veure afectat.  Tot el procés va més lent. Anirem a buscar subvencions a Cat, Espanya i Europa.

Banc d’Espanya, no perilla, tenim els diners. Novembre: 8 persones entren a treballar al projecte executiu. Obres primavera estiu 2021. Treballem en els conctinguts “revoiluoionaris” d elprojecte Banc de la Ciència i el Coneixement, impacte brutal.

Pèrdues EMT: estem en un 30% menys d’us del bus. Més 2 miloions dèficit. No afectarà pla renovació flota vehicles, potser sí el ritme de renovació.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here