26.4 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 16, 2024

El mes negre de la cultura tarragonina

L’escenari del Metropol i una porta entreoberta amb la platea al fons. Una metàfora de la realitat actuals dels equipaments culturals del país. Foto: Albert Rue.

Que la indústria cultural està a la corda fluixa arran de la crisi sanitària (com molts d’altres sectors, no cal discutir-ho ara) és una cosa que ja hem repetit moltes vegades…. Que aquest sector s’ha adaptat al cent per cent complint totes les mesures per fer que la nostra activitat sigui una de les que més garanties de seguretat oferia, ja és evident -recentment hem vist estadístiques on es diu que els rebrots en esdeveniments culturals són pràcticament nuls. Però amb la nova resolució que va entrar en vigor divendres passat segons la qual es prohibeixen els actes culturals en teatres, sales de cinema, concerts, etc, s’evidencia encara més una situació injusta.

“Ens hem convertit en ciutat pionera a l’hora de tancar equipaments. Aquest era el millor moment?”

I tot i que l’entrada en vigor de l’estat d’alarma va ser al mes de març, estic segur que aquesta passada setmana, ha estat la setmana negra per al sector cultural a Catalunya aquest 2020. Una setmana negra que, en el cas de la nostra ciutat, es tracta d’un mes negre, ja que el govern municipal va decidir tancar els espais culturals (Teatres Tarragona i Metropol, Antiga Audiència, Camp de Mart) ja fa tres setmanes. Ens hem convertit en ciutat pionera en aquest sentit! Ja fa temps que els que ens hi dediquem, anhelem que Tarragona estigui en el mapa cultural! Ara bé, haurem de revisar si aquest era el millor moment i la millor manera per treure múscul. I encara més tenint en compte que aquí patim, i molt, per fer créixer el públic consumidor de cultura, com ja apuntava Ricard Lahoz en un article al FET  el 3 d’octubre de l’any passat A.C. (abans de Covid): “Ens hem de preguntar si hi ha prou públic a Tarragona disposat a pagar per consumir cultura”.

“Els últims esdeveniments assenyalaven que, per fi, hi havia voluntat política i compromís amb la cultura”

Els últims esdeveniments assenyalaven que, per fi, a Tarragona hi havia una voluntat política per defensar les empreses, associacions i els productes que fèiem aquí: que el mateix alcalde fos el regidor de cultura, la reobertura del camp de Mart aquest estiu, la concessió d’uns ajuts directes per a empreses culturals, els concerts d’estiu als monuments romans, la gestió excel·lent de les festes majors…. Tanmateix, aquest tancament prematur de la cultura -al qual ara, per cert, sembla que se li sumarà la suspensió de la Mostra de Teatre Jove- ha despistat tothom!

“Apostar per la cultura vol dir dialogar amb els agents per decidir estratègies i solucions”

Apostar per la cultura ha de voler dir lluitar per ella, i encara més ara, que van mal dades! Vol dir diàleg amb tots els agents culturals que treballen per la ciutat per decidir estratègies i solucions, vol dir crear cicles, recolzar programacions; en definitiva vol dir fer el que s’ha fet fins ara: buscar fórmules per permetre (fent malabars si cal) que tothom pugui gaudir encara del seu dret fonamental a la cultura, per la salut mental de tots nosaltres, per no limitar les nostres vides a anar a treballar i tornar a casa, si és que hi ha una activitat que ens fa gaudir, pensar, desconnectar i ens manté segurs!

“Podríem haver tret múscul perquè Tarragona va defensar la cultura des del primer moment de la desescalada”

I era aquí on sí que podríem haver tret múscul: Tarragona, una ciutat que ha defensat la cultura des del primer moment en què va ser possible accedir a un teatre (permeteu-me escombrar cap a casa i recordeu l’èxit de públic del FITT, just quan sortírem de la famosa desescalada), hauria pogut defensar i fer costat a tots els treballadors del sector que som aquí -i hagués ajudat, i molt!- i hauria pogut donar un toc d’atenció al Govern de la Generalitat i demostrar-los que el tancament cultural és i ha estat un error.

Eloi Isern
Eloi Isern
Gestor cultural
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here