23.9 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 14, 2024

La vocació d’infermeria en temps de pandèmia

Teiza Laza i Jonathan Carrasco, al campus Catalunya de la URV. Foto: David Oliete.

En l’any de la pandèmia del segle, les sol·licituds per estudiar Infermeria s’han disparat a la URV. Els nouvinguts destil·len il·lusió, els més veterans ja es vesteixen l’EPI i el professorat es buida en la responsabilitat de formar els professionals del món de demà: l’engranatge funciona. Les ferides de la Covid-19 han despertat com mai la vocació de cuidar entre les generacions més joves de la ciutat.

Les classes virtuals tornen a deixar muts els  edificis del campus Catalunya de la Rovira i Virgili, fins fa no gaire un símbol de la vida universitària. “Aquelles aules del fons eren les nostres, les veus?”, planteja en veu baixa la Teia Laza, estudiant de quart i últim curs d’Infermeria. “Ara no tenen llum, és clar”, subratlla el Jonathan Carrasco, de la mateixa promoció. Són gairebé infermers. Els primers d’unes noves fornades de professionals que arriben marcats per la pandèmia.

L’any de la Covid-19 es disparen les sol·licituds per estudiar Infermeria a la URV

La Teia té 22 anys, accent ebrenc i molta vocació. “Sí, i tant”, es referma. “Vocació perquè som un col·lectiu important, molt necessari, molt útil”, pensa en veu alta. L’esclat del terratrèmol a mitjans de març la va enxampar a poc més d’una setmana d’acabar les pràctiques en un centre sanitari de Noruega. Maletes, aeroport i de tornada en qüestió d’hores. “Em va anar molt justet, sí”, confessa. Però diu que no canviaria res.

Ella no va poder acabar aquelles pràctiques —a la recta final de tercer curs—, com tampoc les va poder acabar el Jonathan al CAP Salou. “Tot es va cancel·lar d’un dia a l’endemà”, encara se sorprèn. El trimestre teòric que venia després, com és sabut, va haver de conformar-se amb ser virtual. Per primera vegada a Tarragona, cent per cent virtual.

La degana María Jiménez destaca l’esforç d’adaptació dels estudis i l’increment de l’interès dels joves

“Va ser un final de curs dur, molt dur, on no estàvem preparats per fer l’esforç titànic d’adaptació que vam haver de fer”, valora ara amb perspectiva María Jiménez, degana de la Facultat d’Infermeria de la URV. “Ningú esperava el que ens vam trobar trucant a la porta —recorda—, i la nostra obsessió era que l’afectació de l’aturada fos la mínima possible.” No amaga l’angoixa. Però els joves van poder acabar el seu curs acadèmic.

La deganda d’Infermeria, en una de les aules de pràctiques. Foto: David Oliete.

El món de la infermeria esperava rebre visibilitat, suport i atenció aquest 2020, però no pels motius que l’han acabat catapultant. L’Any Internacional de la Infermeria ha saltat pels aires. “Sospitàvem que l’efemèride podia posar els focus en el nostre sector”, comenta la degana. La realitat hi ha acabat donant la raó, però per la via brusca. I les sol·licituds per estudiar Infermeria a Tarragona s’han disparat com mai. “N’hem rebut més de les previstes”, confirma.

(…)

Així arrenca aquest reportatge, un dels continguts exclusius del número 44 del FET a TARRAGONA. La revista la pots trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

I si vols donar suport al periodisme rigorós i de qualitat i formar part de la comunitat de 680 subscriptors del FET, et convidem a sumar-t’hi per només 30€ l’any. Ara tenim en marxa una campanya perquè avui et facis subscriptor pel 2021 i et regalem dos dels últims números publicats:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

Et portarem a casa de regal l’última revista que ha sortit al carrer amb el títol ‘Un mar de cultura’ i la revista 41 ‘Un nou temps’, que ha estat finalista dels Premis de Periodisme Mañé i Flaquer. A més, entraràs en el sorteig de l’Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here