17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Set documents per a la història

Gravat d’Antonio López i dibuix d’Antonio Rodríguez que retrata la col·locació de la primera pedra del port modern, l’any 1802. Fons: Arxiu del Port de Tarragona.

Quan entres a l’Arxiu del Port de Tarragona el primer que veus és una gran fotografia de les instal·lacions portuàries que ocupa tot un pany de paret. És una imatge aèria, magnífica que retrata tot el litoral, des de Tarragona fins ben bé al cap Salou. En primer terme el Port Esportiu, el Moll de Costa, el gran dic de Llevant, molls i molls que s’estenen entre mar i terra i, tot arribant a la Pineda, el pantalà. És una imatge actual, però d’aquí uns quants anys serà un document de gran interès històric com els que custodia l’Arxiu, a tocar de la plaça dels Carros.

L’Arxiu del Port de Tarragona, que celebra 30 anys, acull documentació de fa més de dos segles

Enguany aquest equipament fa trenta anys que va obrir al públic. Abans, dos anys de feina intensa portes endins per classificar més de dos segles de documents, que permeten resseguir l’origen i l’evolució del port modern. La directora Coia Escoda ens fa de cicerone i obre la porta d’un dels dipòsits. Hi fa fred. Un termòmetre digital marca 18 graus i un 67% d’humitat. Les condicions ideals per a la conservació del material sensible que s’hi desa. A les prestatgeries mòbils, rengleres i rengleres de caixes de cartró que amaguen petits tresors.

En aquest reportatge n’hem triat set documents representatius de la història del Port de Tarragona:

 

El primer és el gravat d’Antonio López i dibuix d’Antonio Rodríguez que encapçala l’article i que ens trasllada a principis del segle XIX, concretament al 1802, i mostra un dels moments fundacionals del port modern: quan es va posar la primera pedra. Tan important era la fita que, fins i tot, hi va assistir el rei Carles IV.

De fet, el gravat és un regal del senyor Castellarnau al monarca, en agraïment pel seu suport. I és que gràcies al favor reial el port de Tarragona va passar per davant del de Salou i va emprendre el camí cap a la modernitat. El gravat mostra un Neptú triomfant sobre la primera pedra, els presidiaris escarrassant-se per transportar la feixuga càrrega i el públic expectant seguint aquest moment fundacional des de mar i terra.

(…)

Al reportatge que publiquem íntegrament a la revista descobrireu els altres sis documents escollits per explicar l’evolució del Port. Aquest és un dels continguts de qualitat del FET que hem pogut elaborat gràcies al suport dels subscriptors.

Si t’hi vols subscriure, aprofita el moment: ara tenim en marxa una campanya perquè avui et facis subscriptor pel 2021 i et regalem dos dels últims números publicats:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

Si només vol adquirir l’últim número, amb aquest reportatge i d’altres sobre la vessant cultural del Port, demana el teu exemplar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here