7.5 C
Província de Tarragona
Dijous, gener 27, 2022

Com era la Tarragona del segle XIV?

Maria Bonet, al costat de la porta principal de la catedral de Tarragona. Foto: David Oliete.

Un dels objectius del programa commemoratiu del 700 aniversari de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla és posar en valor la història medieval de la ciutat, sovint relegada pel període romà. Dins d’aquest repte s’inscriu la previsió de fer el proper any unes jornades de divulgació acadèmica. Per concretar-les, l’Ajuntament i la Universitat Rovira i Virgili han signat un conveni que té com a principals responsables l’arqueòleg municipal, Joan Menchon, i la vicerectora de la URV, Maria Bonet. Aquesta darrera és catedràtica i professora titular del Departament d’Història, especialitzada en el període medieval. Des d’aquesta expertesa, Bonet espera que la celebració esdevingui “un element clau per contribuir a difondre una part del relat identitari de la ciutat”.

URV i Ajuntment preparen pel 2021 unes jornades de divulgació acadèmica sobre la ciutat medieval

Segons la vicerectora, es vol abordar l’origen històric de la festa patronal i el context en el qual es va desenvolupar des del “coneixement actualitzat i amb el rigor científic necessari per aproximar-lo a la ciutadania”. Per aconseguir-ho convidaran experts en història, història de l’art, literatura i antropologia. Les jornades es faran al llarg del primer semestre del 2021 i es dividiran en tres sessions amb ponències, debats i taules rodones. Els resultats es reuniran en una publicació monogràfica.

 

“Volem explicar el com i el per què d’una festa tan antiga, un patrimoni cultural excepcional que, malgrat els inevitables canvis dels nous temps, roman viu seguint allò que es va fixar fa set-cents anys com a manifestació de la identitat urbana”, afirma Bonet.

L’arribada de la relíquia de Santa Tecla fa 700 anys revela una ciutat en auge

I com era la Tarragona de 1321? La professora parla “d’una ciutat catalana d’uns 7.000 habitants, destacada per la seva capitalitat feudal i sobretot eclesiàstica, però més modesta que Lleida o Tortosa”. “Les activitats agràries, artesanals i comercials li donaven una centralitat al Camp de Tarragona. Era una urbs relativament pròspera, en fase expansiva i on s’anava urbanitzant la part de l’antic circ romà.” Dins d’aquest context, l’arribada de la relíquia és “un testimoni de l’auge de la ciutat, però també de la identificació política del rei Jaume II amb la seu arquebisbal”, afirma la vicerectora.

(…)

Així arrenca aquest reportatge, un dels continguts exclusius del número 44 del FET a TARRAGONA. La revista la pots trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

I si vols donar suport al periodisme rigorós i de qualitat i formar part de la comunitat de 680 subscriptors del FET, et convidem a sumar-t’hi per només 30€ l’any. Ara tenim en marxa una campanya perquè avui et facis subscriptor pel 2021 i et regalem dos dels últims números publicats:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

Et portarem a casa de regal l’última revista que ha sortit al carrer amb el títol ‘Un mar de cultura’ i la revista 41 ‘Un nou temps’, que ha estat finalista dels Premis de Periodisme Mañé i Flaquer.

Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here