Advertisement Advertisement
22.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, octubre 1, 2023

L’any que referma la fortalesa i visibilitat de Creu Roja

Magatzem d’aliments que gestiona Creu Roja. Foto: David Oliete.

Es creixen en els moments de màxima adversitat. I mai com ara en les darreres dècades havíem viscut una situació d’emergència social tan greu. Una panorama desolador sense precedents. No han parat ni un moment i s’han multiplicat en tots els fronts: parlem en temps passat i en temps present, perquè això no s’ha acabat. No s’aturen ni un minut i es multipliquen allà on fan falta.

El 2020, l’any de l’esclat de la pandèmia, consolida la fortalesa i la visibilitat de Creu Roja. No és l’única entitat que treballa en primera línia de combat (la feina de Càritas, el Banc d’Aliments i altres col·lectius d’àmbit local és imprescindible), però sí la situa com a referent de les organitzacions que gestionen les situacions de vulnerabilitat i estan preparades pel pitjor escenari.

L’entitat ofereix ajut humanitari a prop de 70.000 persones a la demarcació de Tarragona

A Tarragona em sembla indiscutible el salt endavant de Creu Roja en aquest àmbit. Ja s’hi dedicaven i hi havien posat molts recursos en els programes per atendre les necessitats bàsiques d’una part de la població, però l’impacte brutal de la Covid-19 els ha obligat a multiplicar per molt els esforços. En un any, s’ha incrementat un 60% la demanda d’ajut humanitari i han passat a atendre gairebé 70.000 persones a la demarcació.

En aquest context, estan donant el millor de sí mateixos. Ho analitzo amb Anna Sabaté, coordinadora de Creu Roja Tarragona, durant i després d’una entrevista a Ràdio Ciutat de Tarragona. “La crisi social ha anat a més amb el pas dels mesos perquè la dependència del turisme és molt gran. La vacuna frenarà una part de l’emergència, però tenim assumit que això va per llarg”, apunta amb sinceritat.

Foto: David Oliete.

Atenen persones que abans rebien un ajut esporàdic i ara el necessiten constant; atenen persones que treballaven sense contracte i que no tenen xarxa social i familiar; atenen persones que treballaven a l’hosteleria o la restauració i que mai abans havien necessitat un suport extern per menjar; atenen persones grans que necessiten aliments i medicació; atenen persones que passen una quarentena sense cap altre ajut; atenen persones sense sostre a l’alberg del recinte firal…La llista d’encàrrecs sembla infinita.

De cara a aquest desembre, tenen l’objectiu de trucar unes 8.000 persones per atendre situacions de solitud, un programa permanent que es reforça quan s’apropa el Nadal, i tenen en marxa la campanya tradicional de recollida de joguines. I després? “Estem preparats per si arriba una tercera onada, nous confinaments, més atur i més peticions d’ajuda”, afirma Sabaté.

Creu Roja està preparada pel pitjor escenari: “L’emergència social va per llarg”

Gestió efectiva, empenta, professionalitat, voluntariat, comunicació i capacitat de penetració (22 oficines a les comarques tarragonines). Molts factors contribueixen a visibilitzar la feina de l’entitat presidida per Ramon Grau. L’emergència social els ha posat a prova aquest 2020 i l’estan afrontant amb una nota excel·lent.

La frase d’Anna Sabaté il·lustra com cap altra el paper de Creu Roja en un any que no oblidarem: “Nosaltres sempre hem estat aquí, però mai com ara tanta gent ens ha tingut al seu costat”.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here