23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 27, 2024

Terres de vins

Del Penedès a les Terres de l’Ebre hi ha sis DO amb una gran varietat de vins. Foto: cedida.

El vi connecta, com gairebé cap altre element, tota la demarcació de Tarragona, del Penedès a l’Ebre, transitant per tot el Camp de Tarragona. Poques regions del sud d’Europa concentren tanta vinya i tants elaboradors de vi. La cultura vitivinícola es va propagar fa dos mil anys des de Tàrraco, quan els romans hi van impulsar les plantacions de vinya i van començar a vinificar a tocar del Port de Tarragona. Ja ho van fer amb vocació exportadora, com ara.

Sis denominacions d’origen, amb realitats ben diverses, gràcies a la varietat de sòls i microclimes, amb quasi mig miler de cellers i més de dos mil viticultors. Mig món, americans, australians o japonesos, mira des de fa quasi tres dècades amb delit aquest heterogeni aparador de blancs i negres. Ara, el coronavirus ha connectat més que mai els viticultors amb els compradors de proximitat. Aquest és un viatge entre cellers i vinyes, en un mosaic de paisatges. El món del vi, atrevit, no l’ha aturat la pandèmia.

A la demarcació de Tarragona hi ha sis denominacions d’origen, amb una gran varietat de sòls i microclimes

El vi és des de fa dècades un món en transformació permanent. Canvis de tendència. Modes. Actualment els viticultores viuen immersos en la recerca del vi de finca, el que fa ja més anys els francesos anomenen terroir. La recerca de la singularitat màxima. La concentració de denominacions d’origen (DO) i viticultors entre el Camp de Tarragona i l’Ebre és igual, per si sola, a una diversitat difícil d’abastar. A Catalunya hi ha dotze DO diferents, incloent la DO Catalunya i la DO Cava, amb vinyes també plantades al sud del país. A més d’aquestes, sis de les DO són a les comarques tarragonines i ebrenques.

“Una DO no s’inventa; que hi hagi aquesta diversitat és conseqüència de les diferències de terra i clima, que es tradueix en varietats diferents de raïm. A diferència d’altres llocs del món, més homogenis i plans”, destaca Salvador Puig, director de l’Incavi. És una suma de realitats heterogènia. De la DO Penedès, la més productiva, a denominacions molt més petites com la DO Conca de Barberà. De marques amb renom mundial a regions que busquen en la singularitat el seu principal argument, com la garnatxa blanca de la DO Terra Alta.

el coronavirus ha connectat més que mai els viticultors amb els compradors de proximitat

En temps de pandèmies, de crisi sanitària, social i econòmica, el FET us proposa fer un viatge entre vinyes i una invitació al tast, a celebrar aquestes festes en la intimitat i amb vins del territori. Aquest també és un viatge entre paisatges, perquè els ceps s’escampen com petites taques de color pel territori. De vora al mar a l’interior, de tocar del Mediterrani a alçar-se fins a gairebé mil metres d’altitud:

DO Tarragona: aventures i descobertes

DO Terra Alta: buscant la millor garnatxa blanca del món

DO Montsant: Nova York, Trump i els vins del Masroig

DO Conca de Barberà: els ceps de la resiliència

DOQ Priorat: vins que juguen a la Champions

DO Penedès: una gran regió vinícola amb dues realitats

Us convidem a seguir gaudint d’aquest viatge entre vinyes i ceps per les pàgines de l’últim número de la revista FET a TARRAGONA. Demaneu el vostre exemplar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

O feu-vos subscriptors del FET per només 30 €: un regal per tot l’any.

M’HI SUMO

Brindem amb vins de la Catalunya sud per un 2021 que ens porti la fi de la pandèmia!

Esteve Giralt
Esteve Giralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here