19.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

Una biblioteca, el millor regal de Reis

Aquí es construirà la nova biblioteca pública de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Ajuntament de Tarragona.

Una biblioteca nova! Aquesta és una de les notícies més destacades de l’any que comença a Tarragona. Al llarg del 2021 es construirà una biblioteca pública a Sant Pere i Sant Pau i, si tot va bé, els Reis de l’any que ve ens portaran de regal aquest equipament cultural per a la ciutat.

En els temps que corren, presentar el projecte i anunciar-ne la pròxima licitació sembla un miracle, perquè el dèficit de biblioteques a Tarragona és tan gran que hauria de fer caure la cara de vergonya als governants locals dels últims 30 anys.

Aquest 2021 es construirà la biblioteca de Sant Pere i Sant Pau, la tercera pública de la ciutat

El dèficit es començarà a pal·liar amb una planta baixa de 800 metres quadrats al bloc Sant Magí, que substituirà la sala de lectura del barri, clarament insuficient i antiquada. Tarragona disposarà, doncs, de la tercera biblioteca pública, encara per sota dels números de Lleida (4 biblioteques amb una població similar) i Girona (5 biblioteques amb 30 mil habitants menys).

I el problema no és només de quantitat, sinó també de qualitat. Perquè la Biblioteca Pública que gestiona la Generalitat al carrer Fortuny -propietat de l’Estat- reclama a crits des de fa anys un trasllat per ampliar-ne les instal·lacions (llegiu-ne unes declaracions recents de la seva directora) i la biblioteca municipal de Torreforta continua pendent del trasllat al mercat del barri, també per guanyar en espai i serveis.

Les biblioteques del carrer Fortuny i Torreforta esperen un trasllat i ampliació d’espais

A l’altra punta la ciutat, la biblioteca pública projectada al costat de l’institut escola que s’està aixecant a la Vall de l’Arrabassada ha sofert un contratemps per l’anul·lació del POUM, segons m’explicava fa uns dies el conseller d’Educació, Josep Bargalló. És desitjable trobar al més aviat possible un altre espai dins dels terrenys destinats a equipaments per tal que la biblioteca de Llevant no quedi oblidada en un calaix.

El mandat municipal liderat per l’alcalde Pau Ricomà pot marcar un punt d’inflexió pel que fa a aquests equipaments culturals bàsics per a la població. Encara no fa dos anys, Robert Casadevall publicava al FET aquest article que repassa amb dades els plans mai concretats i les actituds polítiques a l’ajuntament de Tarragona des de la dècada dels noranta.

Tarragona arrossega un dèficit d’aquests equipaments que ajuden a la cohesió social

El regidor Josep Maria Prats, que va deixar la conselleria de Cultura després de l’1 d’octubre de 2017, va presentar el pla de biblioteques, que corregia l’oblit dels consistoris democràtics anteriors. Ara, quatre anys després, el pla es comença a desbrossar per posar en primera línia de prioritats aquests equipaments bàsics que juguen un paper clau per millorar el nivell cultural i la cohesió social.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Quan, arreu de Catalunya, es van crear els Centres Cívics, parlo d’ara farà 40 anys, va ser amb base a centres culturals, a redós d’una biblioteca (Max Cahner, M A Capmany.. ). A Tarragona ben aviat es va pervertir l’esperit d’aquest projecte i es van convertir en centres “assistencials” (cosa de la “política”). Vet aquí la història …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here