18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Els guardians del polígon petroquímic

D’esquerra a dreta, David Muñoz, Sergi Aiguasenosa i Javier Salvador, tres comandaments dels bombers químics que van treballar la nit de l’explosió d’Iqoxe. Foto: David Oliete.

S’entrenen per donar resposta en pocs minuts determinants a qualsevol emergència que es produeixi dins el polígon petroquímic: un incendi industrial, un vessament de producte químic o una deflagració. Fa poc més d’un any aquests efectius van sufocar des de primera fila l’accident més greu ocorregut dins dels seus dominis: l’explosió d’Iqoxe. I, com després de cada actuació, n’han après lliçons.

Bombers especialitzats estan preparats per afrontar emergències com l’explosió d’Iqoxe

Els bombers del Parcs Químics de Seguretat tenen tres bases: la del polígon Nord (a la Pobla de Mafumet), la del Port de Tarragona i la del polígon Sud, situada a poc més de cent metres en línia recta del reactor que va explotar. En el moment de la deflagració hi havia quatre tècnics de guàrdia al Parc Sud i en pocs minuts s’hi van afegir els sis del Parc Nord. I, és clar, tots els efectius disponibles dels Bombers de la Generalitat. “En situacions així treballem com una unitat i ràpidament es van demanar reforços; també van venir els retens que estaven a casa seva”, explica Sergi Aiguasenosa, cap dels parcs Sud i del Port.

L’accident d’Iqoxe va posar a prova moltes coses, entre les quals el funcionament i la capacitat de reacció dels Parcs Químics de Seguretat. Aquest cos especialitzat de bombers industrials es va crear fa poc més de vint anys per millorar la seguretat i minimitzar el risc d’accidents. El projecte es va materialitzar amb inversió privada, la de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), que va aportar —a través de les quotes de les empreses— 595 milions de pessetes de l’època (ara 3,57 milions d’euros) en un moment en què el debat sobre la coexistència del sector químic i el turístic estava sobre la taula.

Els parcs químics de seguretat disposen de tres bases i de 50 professionals

Així, el novembre de l’any 2000 es van posar en marxa els parcs Nord i Sud amb un equip de 27 bombers especialitzats per complementar els serveis ja existents dins de cada empresa i els dels mateixos Bombers de la Generalitat. Vint anys després, el Parc Químic compta amb una cinquantena de bombers actius les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

La formació interna d’aquests bombers és primordial. Tant a nivell teòric com pràctic. Al Parc Nord hi ha un contenidor (un tanc cedit per una empresa) i una torre on fan pràctiques d’incendis i rescats. Cada tres dies, cada bomber en fa una com a mínim. Plantegen escenaris i actuen. A banda, periòdicament els tècnics del Parc Químic fan cursos de formació a Houston (Estats Units)….

(…)

Aquest és un petit fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 45 del FET a TARRAGONA. Aquest contingut l’hem pogut elaborar gràcies al suport dels subscriptors de la revista.

T’hi vols sumar per només 30€ l’any?

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’

 

 

Si ja ets subscriptor/a del FET, vols fer un regal a un amic o familiar? Llavors, envia un correu a:

subscripcions@fetatarragona.cat

amb les dades del nou subscriptor/a i nosaltres li enviarem a partir d’ara totes les revistes del 2021 a l’adreça indicada.

I si vols tastar aquest últim número del FET, demana’n el teu exemplar a: Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Sara Sans
Sara Sans
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here