18.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Antoni de Martí i Franquès: un científic inquiet

Jaume Martell, en el paper del cientíci Antoni de Martí i Franquès. Foto: David Oliete.

Qui era Antoni de Martí i Franquès? De bon inici, probablement pocs podran respondre, més enllà de dir que dona nom a un dels instituts de secundària de Tarragona. I és justament amb una vintena d’alumnes de 4t d’ESO d’aquest centre tarragoní que ens disposem a descobrir el personatge, gràcies a la ruta teatralitzada que des de 2011 ofereix la unitat de Comunicació de la Ciència de la URV amb l’empresa Itinere Turisme i Cultura. Des de llavors —en un inici amb motiu de l’Any Internacional de la Química i després coincidint amb la Setmana de la Ciència— l’activitat s’ha anat repetint fins ara, sobretot adreçada a estudiants, però també al públic en general.

Una ruta teatralitzada des del Camp de Mart fins a la torre del Pretori explica la trajectòria del científic

“Feia anys que a Itinere desitjàvem dur al carrer una personalitat rellevant de la història de la nostra ciutat en el format de visita teatralitzada”, explica Xavier Mejuto, gerent de l’empresa, i “després de valorar-ne diverses, vaig arribar al període de la Il·lustració i vaig trobar una figura que em va captivar, la d’Antoni de Martí i Franquès, també conegut com a Martí d’Ardenya”.

Nascut a Altafulla el 1750, i amb casa al carrer de Santa Anna de Tarragona, era un home ric i amb talent que va decidir dedicar-se a la ciència. Formava part de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i també va ser un dels fundadors de la Societat Econòmica d’Amics del País, les reunions de la qual serveixen de fil conductor de la ruta, que arrenca al Camp de Mart el 1793.

La seva principal contribució a la ciència va ser el càlcul de la concentració d’oxigen en l’aire

Jaume Martell, convertit en el personatge protagonista, comença explicant als joves que amb ciència es poden guanyar diners, alhora que els demana, tot fent broma, si algú té contactes amb la Santa Inquisició, “que es pensa que les revistes científiques que rebo d’altres països d’Europa són perilloses!”, exclama.

També els exposa que amb només dotze anys va ingressar a la Universitat de Cervera, l’única que hi havia al país en aquell moment. I assegura en el paper de Martí i Franquès: “El que em van explicar no era ciència, sinó teologia, i t’ho havies de creure sense qüestionar-te res. Ciència és observar, experimentar i treure’n conclusions”.

(…)

Aquest és el fragment inicial del reportatge que publiquem íntegrament al número 45 de la revista FET a TARRAGONA seguint la ruta científica Martí i Franquès. Una ruta que organitzarem per als subscriptors del FET quan el context de la pandèmia sigui més favorable.

De moment, et convidem a gaudir del reportatge. Si no ets subscriptor/a de la revista, la pots demanar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

I si vols formar part de la comunitat del FET, subscriu-t’hi i a partir d’ara et portarem les revistes a casa.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

 

Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here