24.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 16, 2024

La recreació literària i visual de la Festa Major del segle XIX

Autora: Alba Méndez i Plana.

El FET a TARRAGONA continua celebrant amb els lectors el 700 aniversari de l’Entrada del Braç de Santa Tecla. Des del passat mes de setembre dediquem una secció fixa de la revista a la recreació literària i visual de la Festa Major amb la participació d’escriptors i il·lustradors tarragonins.

El ‘Fet’ continua celebrant els 700 anys de Santa Tecla amb relats i il·lustracions inèdites

En cada número publiquem en exclusiva un relat i una il·lustració inèdites. En l’àmbit literari, hi han participat fins ara Òscar Palazón i Montserrat Palau. I pel que fa a les il·lustracions, han anat a càrrec d’Adrià Ramírez i Alba Domingo.

A l’últim número publiquem el conte de Magí Sunyer i la il·lustració d’Alba Méndez

Al número 45 del FET, actualment a la venda a les llibreries de la ciutat, trobareu el relat ‘Gatzara’ de Magí Sunyer, amb la il·lustració d’Alba Méndez. La sèrie, una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, està formada en total per les obres de set escriptors i set dibuixants.

Aquí teniu el fragment inicial del relat ‘Gatzara’, que ambienta la Tarragona i la Festa Major del segle XIX:

Feia més de mig segle que el món canviava molt de pressa. Sense contradir del tot l’ancestral fama de tranquil·la i reposada, la ciutat no deixava de sentir-se’n afectada: esbotzava les muralles per obrir-se cap a l’eixample, obria carrers d’amplada abans impensable, nous habitants cicatritzaven la ferida del principi de la centúria. En alguns detalls, imitava les grans urbs contemporànies: el nom mateix de rambla per a una via que feia pujada en direcció a mar i que acabava en un penya-segat delatava aquest afany d’assemblar-se a la Barcelona que s’estava convertint en una gran capital europea.

De Tarragona havia sortit, per progressar, aquell home jove que en aquell moment escrivia en un recambró a París. Aviat Prússia envairia França. L’home d’encara no trenta anys havia fugit de Madrid després del fracàs d’una revolta liberal. Després de la Gloriosa, ja hauria pogut tornar però no ho va fer fins més de vint anys després d’haver-ne sortit. Es va estalviar la restauració dels borbons, l’aiguat de santa Tecla… no gran cosa de bo.

(…)

La recreació literària de Magí Sunyer és un dels continguts exclusius del número 45 del FET a TARRAGONA. La revista la pots trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

I si vols donar suport a iniciatives culturals com aquesta i al periodisme rigorós i de qualitat, et convidem a formar part de la comunitat de 680 subscriptors del FET per només 30€ l’any. Ara, més que mai, necessitem el teu suport:

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’ 

Et portarem a casa la revista número 45 -‘El primer institut’- i, de regal, el número anterior.

Foto: David Oliete.
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here