11.6 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

Tarragona necessita ja més mans al govern

D’esquerra a dreta, els 3 regidors de Junts a Tarragona: Cristina Guzmán, Elvira Vidal i Dídac Nadal. Foto: Junts per Tarragona.

Vint mesos després de la investidura de Pau Ricomà com a alcalde de Tarragona; dos mesos després de l’aprovació dels segons pressupostos del mandat i un cop superades les eleccions al Parlament, s’hauria de concretar aviat l’ampliació del govern municipal d’Esquerra i els comuns. L’acord amb els tres regidors de Junts per Tarragona sembla gairebé tancat. Una altra cosa ben diferent és la negociació amb la CUP.

Els tres regidors de Junts, oberts a entrar en la coalició d’ERC i comuns

Aquesta setmana, al programa ‘Tarragona 100×100’ de Ràdio Ciutat de Tarragona hem escoltat alguns dels principals protagonistes. L’alcalde Ricomà deia dilluns que volia ser “diligent” en les converses amb els nous socis. Dimecres, el portaveu de Junts Dídac Nadal insistia en mostrar-se obert a entrar al govern amb les seves dues companyes per “treballar per la ciutat” i reconeixia que manté un diàleg continu amb el portaveu dels republicans, Xavi Puig, per concretar-ne els detalls.

Aquest dijous, en canvi, la portaveu de la CUP Laia Estrada advertia que no han rebut “cap proposta concreta” de l’alcalde i que quan la tinguin damunt la taula seràn “més exigents” perquè “no és el mateix entrar al govern que donar-li suport des de fora”. Estrada, que deixarà l’escó de regidora per anar de diputada, també afirmava que “si no és possible l’entesa, entenem que això no frenarà la voluntat de canvi que es necessita consolidar al llarg d’aquest mandat”.

La CUP diu que encara no han rebut cap proposta concreta

Per tant, la qüestió ara és saber si es podrà concretar un govern a tres (ERC-ECP i Junts) amb 12 regidors i el suport extern de les cupaires o un govern a quatre, amb majoria absoluta. Estrada reclama “una entesa real” entre les 4 formacions perquè no es repeteixi una situació com la de l’últim govern de la Generalitat, on han proliferat les friccions entre els dos socis. Nadal, president de l’empresa municipal ‘Mercats de Tarragona’ des d’on ha engegat diverses iniciatives comercials, reclama que hi hagi “bona sintonia” entre els membres del govern, més enllà dels partits polítics “que a nivell local no haurien d’influir”.

Precisament, els mecanismes interns de les diverses formacions implicades poden ser els que retardin la possible ampliació del govern. I aquí caldrà veure sobretot l’actitud dels ‘comuns’ i com aborda la negociació l’assemblea de la CUP.

“Necessitem un govern local més ampli per fer front als estralls de la pandèmia i fer el nou POUM”

Però les converses no es poden dilatar en excés. Tarragona no pot esperar. Necessita un govern amb més mans. Plural sí, però cohesionat també. La gestió dels estralls econòmics i socials de la pandèmia i el repte del nou POUM són tan grans que un equip de 9 responsables polítics és clarament insuficient.

Perquè a més dels grans reptes, la ciutat necessita que s’acabi de veure i concretar el canvi promès el 2019. L’Ajuntament ha de tirar del carro per aixecar una Tarragona que, com la resta del país, ha quedat fortament impactada per la crisi del coronavirus.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here